Kleurrijke zomer: blauw

Wekelijks verzorgen Academie Minerva-studenten een illustratie in de zomereditie van de weekendbijlage van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

De illustratie van deze week (thema blauw) is gemaakt door Sanne Boekel (31 augustus 1995, Groningen).

Vooropleiding

Atheneum, vooropleiding Academie Minerva

Richting op Minerva

Illustratie en Animatie, na de vakantie vierdejaars.

,,Dit is Hemelsblauw, een spread uit een stripverhaal over een pijp rokende vrouwelijke paus. Ik maakte het naar aanleiding van The Holy Book of Pope Joan. Een stripboek waaraan ik het afgelopen jaar werkte.

De legende van een vrouwelijke paus, die zich verkleed had als man, heb ik gebruikt als metafoor om vragen over seksualiteit, gender en de fluïditeit van identiteit leesbaar te maken. Tegelijkertijd bekritiseer ik de manier waarop het patriarchaat al eeuwen een bron van onderdrukking is die ook nu nog gelijkheid in de weg staat. Het boek steekt op vrij humoristische wijze de draak met stereotypen en de status quo, maar gaat confrontatie niet uit de weg.

Ik heb dit – het boek en de spread – gemaakt omdat ik denk dat het tijd wordt dat men inziet dat onze samenleving niet zo ‘fair’ is en daar vervolgens vooral ook zijn verantwoordelijkheid voor neemt. Of je het nu hebt over racisme of discriminatie op basis van gender en seksualiteit. Allemaal dragen we daar – vaak onbewust – aan bij. Door beeld als taal in te zetten kunnen deze problemen ‘leesbaar’ gemaakt worden zonder dat daar woorden aan te pas hoeven te komen. Taal definieert vaak terwijl dat hier juist niet de bedoeling is.’’

www.sanneboekel.com

In de weekendbijlage van deze week:

- Reportage | Blauw bloed: adel in het Noorden

- Interview | Harry Tupan, directeur Drents Museum

- Reportage | Boottocht in het Lauwersmeergebied

- Eten en drinken | Blauwe bessen, blauwe kaas

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.