Knallen of voor de sier: hoe zit het met vuurwerk? (+poll)

Rotjes, strijkers, fonteinen of voetzoekers. Qua vuurwerk is er van alles om af te steken met Oud & Nieuw. Maar wat zijn de regels en wanneer kun je los? Vijf vragen en antwoorden over vuurwerk.

Wanneer kan er vuurwerk gekocht worden?

De verkoopdagen in 2017 zijn 28, 29 en 30 december. Per klant mag er niet meer dan 25 kilo gekocht worden bij een officieel vuurwerkpunt.

Wanneer mag het vuurwerk afgestoken worden?

Vuurwerk mag tussen 18.00 uur ‘s avonds op Oudjaarsdag (31 december) en 2.00 uur ‘s ochtends op Nieuwjaarsdag (1 januari) afgestoken worden. Steek je vuurwerk af buiten deze periode, dan riskeer je een boete van 100 euro. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen.

In de vuurwerkbarometer is te zien hoeveel verboden vuurwerk de politie tot nu toe in beslag heeft genomen. Overtreders krijgen een boete, taakstraf of bij ernstige delicten kan een zaak ook voor de rechter worden gebracht. Meer informatie over veilig vuurwerk afsteken vind je hier.

Mag ik overal vuurwerk afsteken?

Nee. Een gemeente kan op bepaalde plekken een vuurwerkvrije zone instellen. Bijvoorbeeld in het centrum van de stad of bij een ziekenhuis, kinderboerderij enzovoort. Zo zijn er in de stad Groningen acht vuurwerkvrije zones. In Drenthe zijn er voor zover bekend geen vuurwerkvrije zones.

Wat is het meest voorkomende letsel bij vuurwerkincidenten?

Veel voorkomend letsel bij vuurwerkongelukken zijn: oogletsel, brandwonden, letsel aan hand/vingers of het hoofd (anders dan oogletsel). De overgrote meerderheid van de slachtoffers is man.

Vorig jaar was een derde van de slachtoffers jonger dan 20 jaar. Bijna tweederde van de slachtoffers heeft het vuurwerk trouwens niet zelf afgestoken, maar is omstander.

Voor zover bekend, wordt een kwart van de ongelukken veroorzaakt door illegaal vuurwerk, tegenover 75 procent door legaal vuurwerk.

Waar kan ik terecht bij vuurwerkoverlast of voor een melding van illegaal vuurwerk?

Bij vuurwerkoverlast moet je contact opnemen met de politie, 0900-8844. Een anonieme melding kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Dertig lokale GroenLinks-fracties hebben daarnaast het initiatief genomen voor het meldpunt vuurwerkoverlast.nl, om de omvang van vuurwerkoverlast in kaart te brengen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.