Komt er een Brexit of niet? Britten gaan naar de stembus

Ruim 46 miljoen Britten staan vandaag voor de vraag: Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie of vertrekken? Donderdagochtend om 9.00 uur gingen de stembussen open. Tot vanavond 23.00 uur, Nederlandse tijd kunnen de Britten nog stemmen. Vrijdagochtend wordt de uitslag verwacht.

Premier David Cameron heeft steeds benadrukt dat hij het EU-referendum als politiek bindend beschouwt. Niet zoals het Nederlandse Oekraïne-referendum, dat in in april gehouden werd. Dat werd gezien als raadgevend. Stemmen de Britten voor een vertrek uit de EU, dan kan dit voor het eind van 2019 al het geval zijn, volgens minister Chris Grayling. 

Premier David Cameron en zijn vrouw hebben vanochtend gestemd.

Gevolgen voor het Noorden

,,Een Brexit zal de economie van Nederland relatief hard raken’’, zegt het Centraal Planbureau. Het CPB berekende dat een Brexit Nederland 10 miljoen euro zou kosten. Onze economie is in vergelijking met die van de Europese Unie via handel meer met het Verenigd Koninkrijk verweven. In 2030 kunnen de kosten voor Nederland oplopen tot 1,2% van het bbp, wat neerkomt op zo’n 10 miljard euro.

Steven Brakman, hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit, denkt dat die inschatting aan de hoge kant is. ,,Wij hebben net berekend dat TTIP, het handelsverdrag dat in de maak is tussen Europa en de Verenigde Staten, voor Nederland 10 miljard euro zou opleveren. En de VS is natuurlijk een veel grotere markt dan Groot-Brittannië.’

De RUG vreest dat veel Britse studenten niet meer naar Groningen komen om te studeren. De studenten kunnen na een Brexit mogelijk vele duizenden euro's extra kwijt zijn aan collegegeld.

Lees meer over de gevolgen van het mogelijke vertrek van Groot-Brittanië voor Nederland in de vijf vragen over Brexit.

Gevolgen voor bedrijven

Een mogelijke Brexit heeft ook gevolgen voor bedrijven. Lees hier meer over in het artikel 'Wat merken bedrijven vna een Brexit'. Of bekijk de video hieronder. John Olliver legt dit haarfijn uit:

Op de hoogte blijven? Bekijk hieronder een liveblog over Brexit

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.