Korter douchen voor een beter milieu (en nog vijf mogelijkheden om onze CO2-uitstoot omlaag te brengen)

Kort douchen is beter voor het klimaat. Foto: Shutterstock

Het kabinet dient razendsnel maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. In de rechtszaak die actiegroep Urgenda tegen de staat aanspande, oordeelde het gerechtshof dat Nederland in 2020 een kwart minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Vorige week bleek dat dit niet gaat lukken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komen we volgend jaar uit op 21 procent CO2-reductie: dat is 9 megaton te weinig.

,,Dat betekent dat er extra maatregelen nodig zijn’’, kondigde premier Mark Rutte vrijdag aan. Maar welke? Die vraag beantwoordt het kabinet in april, ná de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Het lijkt erop dat coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet willen worden afgestraft voor impopulaire klimaatingrepen.

Drastische keuzes maken

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, rekende nu al uit wat gedaan kan worden om in recordtempo 9 megaton minder CO2 uit te stoten ,,Het is lastig, maar het kán", zegt Visser. ,,Als politici en burgers bereid zijn drastische keuzes te maken, kun je volgend jaar een heel eind komen.’’

Met de volgende zes maatregelen zijn volgens de lector flink winst te behalen.

1. Terug naar 100

Voor ‘vroempartij’ VVD lijkt het onbespreekbaar, maar er valt enorme klimaatwinst te behalen door de maximumsnelheid op de snelweg te verlagen. De laatste jaren mag er – met dank aan de VVD – op steeds meer snelwegen 130 kilometer per uur worden gereden. Het terugdraaien van die snelheidsverhoging levert zo’n 0,3 megaton CO2-reductie op. Besluit het kabinet de maximumsnelheid nog verder te verlagen naar 100 kilometer per uur, dan levert dat nog eens 1,2 megaton op. ,,Automobilisten zullen niet blij zijn met zo’n draconische maatregel’’, zegt Visser. Premier Rutte benadrukte vorige week dat hij ‘niet van plan is om draconische maatregelen te nemen’.

Tijdens de oliecrisis in 1973 mochten auto’s op zondag maandenlang de weg niet op. Door die maatregel opnieuw in te voeren – een jaar lang – neemt de Nederlandse CO2-uitstoot met ruim 1 megaton af, voorspelt Visser. Als dan ook nog eens de koopzondag wordt afgeschaft, komt daar ongeveer 1 megaton CO2-reductie bij. ,,Winkelpanden hebben minder energie nodig. Ook zullen Nederlanders zich minder verplaatsen.’’

2. Kolencentrales vervroegd dicht

De meest voor de hand liggende maatregel is het vervroegd sluiten van vervuilende kolencentrales. Daarvan staan er nog vijf in Nederland. ,,Die kun je niet zomaar alle vijf dichtgooien’’, zegt energiewetenschapper Visser. ,,De energieproductie kan voor een deel worden overgenomen door gascentrales, maar daaraan zit wel een grens.’’ Visser denkt dat het reëel is om de Hemwegcentrale in Amsterdam te sluiten, net als bijvoorbeeld de Engiecentrale in Rotterdam. Per stuk levert dat ongeveer 1,7 megaton minder CO2-uitstoot op.

3. Minder vlees eten

Door Nederland op een vleesrantsoen te zetten, duikt de CO2-uitstoot met zo’n 0,7 megaton omlaag. ,,Dat betekent dat we allemaal een extra dag per week geen vlees moeten eten’’, zegt Visser. Voor een kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken, zijn grondstoffen, land, water en energie nodig. Een kip is klimaatvriendelijker dan rund of lam. Bij de productie van een kilo kip komt volgens Milieu Centraal ongeveer 6,8 kilo CO2 vrij, bij een kilo lamsbout meer dan zeven keer zo veel.

4. Bandenspanning op orde

Simpel en doeltreffend: als automobilisten elke maand zouden controleren of hun bandenspanning op orde is, rijden ze een stuk zuiniger. Bijkomend voordeel is dat bestuurders besparen op hun tankbeurt. Maar de klimaatwinst is ook groot. ,,Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we 0,4 megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen’’, zei D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur eerder. ,,Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.’’

5. Maximaal 5 minuten douchen

Kort douchen is goed voor het klimaat. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende eerder uit dat Nederlanders gemiddeld vijf keer per week 9 minuten onder de douche staan. Jongeren spoelen dagelijks 80 liter warm water weg, ouderen zo'n 35 liter. Door maximaal 5 minuten te douchen, zou Nederland 1,5 megaton minder CO2 kunnen uitstoten. Maar hoe ga je dat als overheid handhaven? ,,Door een geurtoets te doen’’, grapte Rutte vorige week. Milieu Centraal heeft tips: klok je douchetijd op 5 minuten met een timer, zandloper of muzieknummer. En koop een waterbesparende douchekop.

6. Weg met de illegale wietteelt

Het klinkt als een utopie, maar stoppen met de illegale wietteelt in Nederland zorgt voor een fiks lager stroomverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Hennepplantages tappen op grote schaal stroom af. ,,Op korte termijn is dit lastig aan te pakken’’, stelt Visser. ,,Toch kan het wel door slimme meters te plaatsen in alle transformatorhuisjes. Zo’n meter slaat alarm als meer stroom wordt verbruikt dan men kan verwachten in een bepaalde wijk of buurt.’’ De aanleg van zo’n alarmeringssysteem kost tijd en geld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra