Als je toch aan huis bent gekluisterd kun je net zo goed de tijd die je normaal besteedt aan reizen naar je werk gebruiken om lekker te koken. Een paar nieuwe kookboeken kunnen daarbij een handje helpen.

Het aantal thuiskokers en thuisbakkers is de afgelopen weken tot recordhoogte gestegen. Meel en gist zijn nauwelijks verkrijgbaar, waarschijnlijk zit half Nederland aan avontuurlijk zelfgemaakt brood. Mensen die voorheen amper de moeite namen een eitje te bakken scharrelen nu uren in de keuken om een copieus maal voor de huisgenoten in elkaar te draaien. Met internetrecepten, oude familierecepten of uit kookboeken waarvan vele tot dan toe de status van koffietafelboek hadden.

Voor de nieuwe thuiskokers serveren we een paar nagelnieuwe kookboeken, waarbij het thema thuis nog eens wordt benadrukt. Waarbij we niet om Yvette van Boven heen kunnen. Eigenlijk zijn alle boeken van Van Boven gemaakt voor deze huizige tijd. Home Made is het basisconcept sinds haar eerste boek onder die titel verscheen in 2010. Vanaf dat jaar heeft ze ons land en vele buitenlanden veroverd met haar boeken en haar tv-programma Koken met Van Boven .

Witbierrisotto met kokkels van Van Boven

Haar nieuwste boek, dat volgende week verschijnt, heet Home Made Basics (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 39,99 euro). Daarin word je een keuken ingetrokken waarin iedereen aan de keukentafel zit en een handje meehelpt. Zelf gnocchi maken? Radijsjes inleggen? Een heerlijke siroop mengen of hartige scones bakken? We draaien snel een pikante penne met aubergine en spek of scheppen nog eens wat op van de witbierrisotto met kokkels.

Van Boven vult het boek met haar kenmerkende geïllustreerde stap-voor-stapuitleg van de gerechten. Allemaal volgens haar adagium: ‘makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken’. Deels ontworpen in haar keuken in Amsterdam-Noord, deels in die van haar tweede huis in County Cork in het zuidwesten van haar geboorteland Ierland.

Ze zit er nu met man en familie, als het ware in quarantaine. Wat ze prima vindt, vertelt ze: „Eigenlijk wil ik gewoon een huis met een ophaalbrug. Ik wil graag afgeschermd kunnen leven. Het is belangrijk mijn hoofd af en toe rust te gunnen van het leven om me heen. Bovendien ben ik graag op mezelf, dat is gewoon mijn karakter. Dat zie ik niet als negatief.” Intussen loopt ze met haar regenlaarzen door de grote (moes)tuin, omvlecht ze verhoogde zaaibedden met takken en is ze op haar allergelukkigst. We verwachten straks een boek Home Grown .

Giphart lepelt verhalen op, zijn vrouw hun gerechten

De heuglijke doop van een nieuw kookboek van het echtpaar Ronald Giphart en Mascha Lammes werd een paar weken geleden feestelijk omlijst met een lunch. Aan de rand van de Utrechtse binnenstad schoven we aan bij een tafel die rechtstreeks vanuit de keuken werd gevuld door Lammes, terwijl Giphart verhalen oplepelde en elke gang enthousiast begeleidde met een nieuwe fles natuurwijn – “Ha, die ruikt naar poep”, hoorden we hem opgewekt roepen.

De kamerlinde slingerde naar het kookeiland, de boekenwand van 15 meter lang en 4 meter hoog wierp wereldliteratuur naar ons hoofd, maar wij lieten ons niet afleiden. Het ging om het eten.

Vijf gangen werden geserveerd uit het nieuwe kookboek, een culinaire tombola met onder meer tom kha kung , een pittige carne quisada en romige butter chicken curry . Allemaal vergaard uit jaren culinaire verzamellust, geleend bij culinaire helden, opgetekend bij bijzondere ontmoetingen. De Wereld Thuis (Thomas Rap, 24,99 euro) luidt de titel van het boek. Treffender had de titel nu niet kunnen zijn.

De Giphartjes zijn niet zo erg van het reizen, zeggen ze zelf, maar virtueel trekken ze gemakkelijk de hele wereld over. Vroeger kookten ze nooit, nu elke dag. Ze maken niet meer de fout van hun eerste gezamenlijke maaltijd, in 1995, toen de boerenkool rauw in de stamppot ging. De kant-en-klaarmaaltijden, het blikvoer en de afhaal zijn ze ver voorbij, ze nodigen nu vrienden uit voor uitgebreide maaltijden. Met gerechten van onder meer hun – en onze – culinaire held Rick Stein, met geursnuivende curry’s die herinneren aan de Indiase en Bengaalse eethuizen in Brick Lane in Londen.

Zachtjes zingend verlieten we het Utrechtse pand, nog onwetend van het onheilsvirus dat over ons zou worden uitgestort. Die wereldkeuken thuis was er sneller dan we vermoedden. Gelukkig hadden we het boek nog.

Middernachtskip tegen diepe depressie

Sommige mensen raken door het corona-isolement wellicht in een wat gedeprimeerde staat. Wellicht biedt het boek Midnight Chicken (Fontaine Uitgevers, 29,99) van de Britse Ella Risbridger voor hen enig soelaas. Een kookboek dat in eerste oogopslag door zijn illustraties – géén foto’s – vrolijk oogt, maar bij nadere lezing veel meer is dan dat.

Risbridger maakte de middernachtelijke kip uit de boektitel nadat ze in een diepe depressie was beland. De kip was haar helende medicijn na een donkere periode waarin ze voor een bus sprong in Oxford Street in Londen en de zelfmoordpoging ternauwernood overleefde. Ze was toen pas 21 jaar oud. Niet lang daarna zou haar geliefde – in het boek De Lange Man, in het echt de schrijver John Underwood – aan kanker sterven.

Midnight Chicken schreef Risbridger als een soort culinair zelfhulpboek. De zwier, de humor en de mooie recepten tonen een schrijfster die het autobiografische ongeluk met kracht tegemoet treedt. Een zonnestraal tussen de sombere wolken, die nu ook bij veel andere mensen boven het huis hangen. Met als motief dat mooie Duitse woord Kummerspeck , ‘verdrietspek.’ Dit boek is het verdrietspekboek en verdriet bestaat, net als spek, in alle vormen en maten.

Aan de Vietnamese tafel met Mai Nguyen

Mai Nguyen heeft lang geen thuis gehad. Ze is geboren in 1968 in Vietnam, op het hoogtepunt van de Vietnamoorlog. De familie vluchtte na de val van Saigon in 1975 naar de Filipijnen, stapte daar als bootvluchteling richting Hongkong om vervolgens toch weer in een Filipijns opvangkamp te belanden. Daar werd de familie ‘gered’ door een groep Nederlandse hulpverleners en vrijwilligers, onder wie zanger/entertainer Herman van Veen, die de familie in 1980 naar Nederland kon laten halen. Mais moeder begon een aantal jaren later met de verkoop van Vietnamese loempia’s op markten en braderieën, waarbij de kinderen niets anders deden dan loempiavellen losmaken.

Vanaf het begin van deze eeuw trok Mai Nguyen met haar man – die een internationale baan had – door de hele wereld, waar ze alle lokale keukens in zich opzoog. Om na de definitieve terugkeer in Nederland een kookstudio in Leiden te beginnen, deel te nemen aan het tv-programma Masterchef en nu het boek Ăn ăn (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 25 euro) te schrijven.

Ăn ăn (‘aan tafel’) is de terugkeer van Mai Nguyen naar de keuken van Vietnam, naar wat ooit ‘thuis’ was. Het zijn de familierecepten die zich uitstrekken van streetfood tot traditionele familiemaaltijden. Opgetekend zonder opsmuk, maar vol liefde voor een keuken die zo divers van smaak is dat hij veel meer aandacht verdient.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus