Kunstenaar ageert tegen eigen kunstwerk

De Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een handtekening gezet tegen zijn eigen kunstwerk op de Afsluitdijk.

Een groep ‘astronomen, natuurliefhebbers en andere nachtminnenden’ zijn op www.petitie.nl een handtekeningenactie begonnen tegen het kunstwerk van Roosegaarde op de Afsluitdijk. Ze zijn bang dat het te veel licht geeft en de duisternis verstoort. Er zijn inmiddels meer dan 3200 handtekeningen gezet.

Duisternis

Duisternis is een oerwaarde, stelt onder anderen Esther Hanko uit Purmerend. ,,De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien.’’

Roosegaarde benadrukt dat het niet zijn bedoeling is de Afsluitdijk om te toveren tot een lichte plek. Om aan te tonen dat ook hij voorstander is van de duisternis, heeft hij zijn handtekening onder de petitie geplaatst.

Ode aan de basaltwerkers

De Rotterdamse kunstenaar heeft voor de Afsluitdijk kunstvogels ontworpen die zijn bevestigd aan lichtgevende vliegertouwen. Ze zijn gebaseerd op een idee van de overleden ruimtevaarder Wubbo Ockels, die Roosegaarde vertelde dat je energie kunt opwekken als je het bewegende koord verbindt met een dynamo. Zo kunnen de vliegers zelf licht geven. Daarnaast wil hij basaltblokken laten stralen door middel van een laag zilververf. Hij ziet het als eerbetoon aan de basaltwerkers van vroeger, die de keien stuk voor stuk met de hand legden.

Het kunstwerk komt op de Afsluitdijk in het kader van de grote opknapbeurt. De dijk wordt tussen 2018 en 2022 voor 850 miljoen euro geheel gerenoveerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.