Laatste drie 'blokkeer-Friezen' vertrekken voortijdig uit rechtbank: 'Geintimideerd door de rechter'

In de rechtbank in Leeuwarden is vanochtend de rechtszaak tegen de zogenoemde 'blokkeer-Friezen' begonnen. De zitting eindigde eerder dan gepland, omdat drie Friezen niet meer voor het hekje durfden te komen.

Drie verdachten die maandag aan het einde van de middag terecht moesten staan voor hun aandeel in de blokkade van de A7 op 18 november vorig jaar, zijn vroegtijdig vertrokken. De blokkade was destijds opgeworpen om anti-Zwartepiet-demonstranten tegen te houden. Sinterklaas hield die dag zijn landelijke intocht in Dokkum.

De drie zaten wel in de zaal toen andere verdachten zich moesten verantwoorden, maar ze besloten zelf niet in het beklaagdenbankje plaats te nemen. Volgens hun advocaat Tjalling van der Goot omdat ze zich ‘geïntimideerd zouden voelen’ door de manier van ondervragen door rechter Jolanda Lootsma.

Een van hen is een 20-jarige man uit Twijzelerheide. Hij zei bij de politie dat hij mee was voor de sensatie. Ook zei hij dat de politie hem wel dankbaar mocht zijn voor de blokkade. ,,Als die demo was doorgegaan, was het uit de hand gelopen.''

Maandag moesten twaalf van de 34 verdachten voorkomen. Behalve de drie liet ook een 23-jarige man uit Twijzelerheide verstek gaan.

T-shirt uit

Lootsma zaagde de verdachten flink door over hun motieven. Zo citeerde ze uit het dossier van een 26-jarige verdachte uit Rinsumageest: ,,Het recht op demonstratie is goed, maar niet voor iedereen.'' Ze wilde weten wat hij daarmee bedoelde. Op zitting kon de man niet antwoorden wat dit recht precies inhoudt.

De man sprak er ook schande van dat hij 's ochtends bij binnenkomst zijn T-shirt uit moest doen. Op het shirt stond in het Fries:  ‘Ik heb er niet voor gekozen om Fries te zijn, ik heb gewoon geluk gehad.'

Rechter onwel

De zaak moest al tijdens het voorlezen van de verdenkingen worden stilgelegd. Een van de rechters raakte onwel, maar kon na een korte schorsing toch weer aanschuiven. De 34 verdachten waren eerder op de morgen met hun sympathisanten aangekomen per partybus.

De zitting werd rond 16.30 uur gesloten. Dinsdagochtend om 9 uur gaat het verder met de volgende 19 verdachten. Woensdag is een 'rustdag', donderdag en vrijdag zijn nog de hele dag zittingen. Maandag 15 oktober geldt als eventuele uitloopdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.