Asperges in oktober en sperziebonen in april? Onze grootouders piekerden er niet over. Hoe anders is dat tegenwoordig. Veel groenten zijn op elk moment van het jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Is het niet vers, dan wel uit de diepvries, in een pot of ingeblikt. Maar voor de beste smaak én de meest milieuvriendelijke optie moet je toch nog altijd de ouderwetse seizoensgroenten hebben. Welke groenten zet je in de lente op je menu?

Groenten zijn gezond, maar niet altijd even vriendelijk voor het milieu. Seizoensgroenten van Hollandse bodem (ook wel: van de volle grond) zijn doorgaans de meest duurzame keus. Ze groeien buiten op Nederlandse akkers, met het licht van de zon en het water van de regen. Hierdoor verbruiken ze nauwelijks brandstof en energie. Ze hoeven immers maar een korte afstand af te leggen tot de winkel, hebben geen verwarmde kas nodig en liggen niet maanden in een koelcel voordat ze op je bord belanden.

Seizoengroenten: de voordelen

Seizoensgroenten zijn behalve milieuvriendelijk ook nog eens voordelig en zitten bomvol smaak, juist omdat ze zo puur natuur mogelijk zijn en vlot na het oogsten op je bord belanden. En omdat je in de lente, zomer, herfst en winter telkens andere groenten kiest om mee te koken, eet je automatisch lekker gevarieerd.

Verkijgbaar in het voorjaar

Deze groenten zijn in de lente – grofweg van april tot en met juni – meestal volop verkrijgbaar van eigen bodem:

  • Andijvie

  • Asperges (groen en wit)

  • Bleekselderij

  • Bloemkool

  • Broccoli

  • Bospeen

  • Chinese kool

  • Doperwten

  • IJsbergsla

  • Komkommer

  • Koolrabi

  • Paksoi

  • Paprika

  • Peulen

  • Postelein

  • Raapstelen

  • Rabarber

  • Spinazie

  • Spitskool

  • Tomaten

  • Tuinbonen

  • Venkelknol

  • Vleestomaat

  • Zeegroente: lamsoor en zeekraal

Onthoud dat niet al deze groenten de gehele seizoensperiode (van begin april tot en met eind juni) verkrijgbaar zijn. Hollandse bloemkool van de volle grond bijvoorbeeld, is er meestal pas in juni. En hoewel asperges meestal pas vanaf eind april verkrijgbaar zijn, kunnen we dit jaar al veel eerder van het ‘witte goud’ genieten. De eerste asperges kwamen begin maart al van het land.

Jaarrond

Sommige groenten kun je (bijna) het hele jaar door verkrijgbaar van Hollande bodem. Deze soorten kun je dus jaarrond met een gerust hart eten. Dit geldt voor aardappelen, bosui, kropsla, prei, radijs, rettich, rode kool, spitskool, ui, veldsla, witlof, witte kool en winterwortel.

Meestal kun je de herkomst van een bepaalde groente vinden op het schap of de verpakking. Is de groente in het seizoen? Dan kun je er van uit gaan dat je een Nederlandse seizoensgroente van de akker te pakken hebt. Twijfel je, informeer dan bij de groenteboer. Ook handig: koop je groenten bij een lokale boer of via een platform als De Streekboer of neem een abonnement op een (zelf)oogsttuin bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je groenten koopt die nú op hun best zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken