Let op! Dit is een topweek voor inbrekers (+ inbraakkaart)

Inbrekers gaan het liefst deze en volgende week op pad. Dat blijkt uit inbraakcijfers die door Dagblad van het Noorden zijn geanalyseerd.

Het duister van de wintermaanden vormt logischerwijs een mooie dekmantel voor inbrekers. Vooral in de maand december stijgt het aantal insluipingen.

In Noord-Nederland wordt gemiddeld 550 keer ingebroken in de laatste maand van het jaar. Dat zijn 151 inbraken meer dan in de andere maanden. April en mei zijn de rustigste maanden met gemiddeld 335 en 320 inbraken.

Bert Naber en zijn buurman speuren 's nachts naar inbrekers in Westerbork.

Vrijdagen populair bij dieven

Dieven trekken er het vaakst op vrijdag op uit, zo blijkt uit de inbraakcijfers van 2014 tot en met november 2017. Op zondag wordt het minst ingebroken.

De politie bevestigt dit beeld. Het zijn vooral de avonden waarop inbrekers op pad gaan, zegt Marian Bekema, projectleider woningbraken bij de politie Noord-Nederland, meer dan 's nachts.

Meer inbraken in Drenthe

Opvallend: in Groningen en Friesland wordt minder ingebroken dan vroeger, in Drenthe daarentegen is die dalende lijn niet te zien.

In Groningen werd van januari tot en met november van dit jaar 1165 keer ingebroken, 26 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Friesland zit op 1158 inbraken, 17 procent minder.

Drenthe komt uit op 1097, net iets meer dan in 2016. In Hoogeveen, Meppel, Coevorden en Borger-Odoorn is nu al vaker ingebroken dan in heel 2016, en dan moet de topmaand december nog komen.

Verschuiving naar cybercrime

De dalende werkloosheid speelt mogelijk een rol bij de daling van het aantal inbraken, denkt Bekema, net als preventiemaatregelen. „Inbreken loont minder. We zien een verschuiving naar cybercrime.”

Dat Drenthe achterblijft, kan ze niet precies verklaren. „Soms zien we een stijging doordat een lokale veelpleger is vrijgekomen. En er zijn groepen inbrekers die door het land trekken. Voor hen ligt Meppel wellicht eerder op de route dan Delfzijl.”

Politie blij met WhatsApp

De politie is blij met de massale opkomst van buurtpreventiegroepen op WhatsApp, waarin buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties.

Alertheid kan woninginbraken voorkomen, aldus Bekema. „Dieven houden in de gaten of buurtbewoners opletten.”

Inbrekers worden niet vaak gepakt

De kans dat een inbreker wordt gepakt, is klein. „Bewoners komen vaak pas uren na een inbraak thuis”, zegt Bekema. „De dief is dan allang verdwenen.”

Landelijk wordt 10 procent van de inbraken opgelost, zegt ze. Noord-Nederland doet het iets beter. „Wij zitten op 13,5 tot 14 procent.” Tevreden is ze daarmee niet. „Een inbraak is heel ingrijpend. We vinden dat het beter moet.”

WhatsApp kan daarbij helpen, denkt Bekema. Als buren opletten, stijgt de kans dat een dief wordt betrapt. „Zie je iets verdachts of heb je een onderbuikgevoel, bel altijd 112. Dat helpt ons enorm.”

Bel sneller met 112

Bel veel sneller met 112, adviseert de politie. Bij verdachte situaties maar ook al bij een onderbuikgevoel of twijfel.

„Burgers zijn vaak heel terughoudend met 112”, zegt de Friese wijkagent Dirk Hebing. „Vroeger was de slogan ‘112, daar red je levens mee’. Nu zeggen wij: ‘112, daar vang je boeven mee’. Het helpt ons enorm als we meer meldingen krijgen. We rijden liever acht voor niks dan één keer te weinig.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.