Loket voor gratis vakantietesten opent 30 juni. Genoeg capaciteit voor iedereen die een test wil

Minister Van Nieuwenhuizen. Foto: ANP

Het loket voor gratis vakantietesten gaat vanaf 30 juni open. Vanaf die dag kunnen mensen die op reis willen op testenvoorjereis.nl een afspraak maken voor een gratis test.

„Dat kan door het hele land”, zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdagmiddag. „We hebben het, omdat het heel snel moest, zo breed mogelijk opgezet. Zodat iedereen overal in het land altijd ergens terecht kan.”

De tests worden uitgevoerd door commerciële bedrijven, maar ook de GGD draagt een steentje bij. „Het maakt niet uit waar je een afspraak maakt”, zegt Van Nieuwenhuizen. Een negatief testresultaat is voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn nodig voor een groen vinkje op het ’coronapaspoort’. Wat voor soort test nodig is, hangt af van het land waar de reis heen gaat.

Genoeg capaciteit

Volgens de minister is er genoeg capaciteit voor iedereen die een test wil. Ook op de momenten, rond de weekenden, dat veel mensen tegelijk op vakantie gaan. „We zijn daar echt mee bezig geweest, ook met de worstcasescenario’s. Het moet ook op piekdagen goed gaan.” Van Nieuwenhuizen is ervan ’overtuigd’ dat het goed komt. „Het kan best ergens druk zijn, maar we zijn overal op berekend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus