Vastgelopen containerschip Suezkanaal helemaal los en vaart weer, scheepvaart komt op gang

Containerschip dat vastliep in het Suezkanaal. ANP

Het in het Suezkanaal vastgelopen containerschip Ever Given is los. Nadat maandagochtend de achtersteven van het schip loskwam, is nu ook de voorkant los. Het schip is op eigen kracht weer onderweg. Ook de rest van het scheepvaartverkeer komt weer op gang, volgens de kanaalautoriteit. De Ever Given was vorige week dinsdag in een zandstorm overdwars in het zuidelijke deel van het Suezkanaal komen te liggen.

De Ever Given was vorige week dinsdag in een zandstorm overdwars in het zuidelijke deel van het Suezkanaal komen te liggen. Reuters meldde eerder op de middag dat een lostrekpoging van het Nederlandse Boskalis op niets zou zijn uitgelopen, en dat het door de wind schever was komen te liggen.

Een woordvoerder stelde hierop dat het bedrijf verder zou gaan met nieuwe pogingen het schip los te wrikken: ,,We gaan gewoon verder met een combinatie van de trekkracht van de zeeslepers en het hoogtij. Dat is soms niet met één poging meteen klaar”

Megafile

De 400 meter lange en 224.000 ton wegende Ever Given liep dinsdag vast in het Suezkanaal en lag dwars over de belangrijke vaarroute voor scheepsverkeer tussen Azië en Europa. Door de opstopping was een enorme file aan wachtende schepen ontstaan aan beide kanten van het Suezkanaal.

Volgens de Suez Canal Authority lagen zondagmiddag meer dan 320 vaartuigen te wachten, zoals containerschepen en olietankers.

Ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel loopt via het Suezkanaal. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door de 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee vervoerd.

Een lange blokkade kan grote gevolgen hebben voor de wereldhandel, met bijvoorbeeld leveringsproblemen voor winkels en tekorten van bepaalde goederen in de industrie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra