Foto: Robert Jan Boonstra

Maarten van der Weijden: 'Vorig jaar was het lijden, nu heb ik genoten'

Foto: Robert Jan Boonstra

Na 195 kilometer en drie etmalen in het water kwam Maarten van der Weijden maandagavond aan bij de Grote Wielen in Leeuwarden. Missie volbracht.

Vlak voor de finish lijkt het nog even mis te gaan. In de bocht richting de Grote Wielen ziet Maarten het bord van zijn coach met daarop het magische getal 195, en hij denkt dat hij er al is. De zwemmer wil halt houden totdat hem duidelijk wordt gemaakt dat hij zich vergist. ‘Nee, je moet daarheen, nog 200 meter!’, roepen en wijzen de crewleden vanaf de volgboot. En hup, daar gaat hij weer, het al-ler-laat-ste stukje.

Erehaag

Meezwemmers vormen een erehaag en om 19.29 uur haalt hij dan toch echt dat elfde stempel. ‘Maarten bedankt, Maarten bedankt’, scanderen de tientallen mensen in de bootjes eromheen: meezwemmers, suppers, buddy’s, reddingsbrigadeleden. De zwemmer krijgt applaus, en zoenen van NOS-presentator Dionne Stax.

,,Het is gelukt’’, brengt Van der Weijden uit, alsof hij er zelf verbaasd over is. Stax maakt bekend hoeveel geld de sporter met alle meezwemmers heeft bijeengebracht voor kankeronderzoek: 3.910.763,11 euro. 

Uit handen van Reinier Paping, die in 1963 op deze plek de Elfstedentocht volbracht, krijgt hij een zwem-elfstedenkruisje. Paping is duidelijk onder de indruk van deze andere sportieve prestatie. ,,Ik heb hier geen woorden voor.’’

Dan verplaatst de zwemmer zich naar het terrein vóór het restaurant, waar nog veel meer supporters wachten. ,,Vorig jaar was een lijdensweg. Nu was het genieten. Het duurde lang, maar het was bijzonder en heel mooi. De ontvangst was waanzinnig. Dank daarvoor’’, zegt hij op het podium. Ook blijkt dat hij onderweg veel heeft meegekregen van alle aanmoedigingen. ,,We waren in Dokkum en wie komt er dan kijken? Het is gewoon een werkdag en het stond vol. Dat vind ik zo bizar, Friezen gaan vol voor de Elfstedentocht.’’ 

Na de korte huldiging vertrekt hij in een ambulance naar het ziekenhuis voor een medische controle.

Indrukwekkend spektakel

,,Fantastisch wat hij heeft gepresteerd. Ik zwem zelf ook maar vind een uur al lang’’, vertelt Anke Gaia die met een vriendin naar het evenement is gekomen. ,,Het was wel een beetje een lastige tijd maar ik wilde hier gewoon bij zijn.’’

Ook Hans en Nel de Pauw bevinden zich in het publiek. ,,Een indrukwekkend spektakel’’, vinden ze het. Het echtpaar uit Zaltbommel staat op camping De Kleine Wielen om een bezoek aan Leeuwarden te kunnen brengen. Nel: ,,Dit viel toevallig samen, maar ik heb zelf kanker gehad dus ik voel me hier ook bij betrokken.’’

Frustraties

De afsluiting van de finishplek voor het grote publiek leverde gistermiddag de nodige frustraties op. Rond een uur of half vijf kwamen de eerste bezoekers erachter dat ze Maarten niet aan de waterkant konden zien aankomen. Een gesloten hek grendelde het restaurant met daarachter de finish af van het grasveld.

,,Ik dacht dat dit een volksfeest was”, riep een vrouw boos. ,,Ik heb alles gevolgd de afgelopen dagen en nu mag ik er niet bij?’’ Alleen zo’n vijfhonderd genodigden waren verzameld op de finishplek. De rest kon de aankomst volgen op een groot scherm voor het restaurant.

Heroïsche tocht van ’63

De Maarten van der Weijden Foundation verklaarde op Twitter dat er voor de Grote Wielen was gekozen omdat de heroïsche tocht van ’63 daar finishte. Een andere reden die de foundation aangaf was dat ze geen vergunning voor een andere plek hadden gekregen – daarmee doelend op de Prinsentuin.

De finish was de finale van een vier dagen durend elfstedenfeest waarin duizenden mensen de sporter aanmoedigden; zowel in de elf steden als in de talloze dorpen en weilanden. Elke brug bezweek bijna onder de supporters. 

Vorig jaar, toen Van der Weijden voortijdig moest stoppen, haalde hij 2,5 miljoen euro op. De dagen daarna liep dat bedrag op tot 5 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu