Mark Rutte wil 'graag' oppositie leiden als VVD niet meeregeert

Rutte wil 'graag' oppositie leiden als VVD niet meeregeert ANP

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte wil graag met zijn partij verder regeren. Maar als andere partijen niet met hem in zee willen en een coalitie smeden zonder de VVD, wil hij 'uiteraard graag de oppositie leiden', aldus Rutte tijdens een debat over de vastgelopen formatie.

Tijdens een marathondebat afgelopen donderdag lag Rutte zwaar onder vuur. Tijdens een verkennend gesprek kort na de Tweede Kamerverkiezingen sprak hij over een mogelijke andere rol voor het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, mocht diens partij opnieuw plaatsnemen aan de formatietafel. Toen uitlekte dat dit besproken was, zei Rutte dat die suggestie niet van hem kwam, maar uit een gespreksverslag bleek het tegendeel.

Motie van afkeuring

Het kwam Rutte op een motie van afkeuring te staan die, op de VVD na, door alle partij werd gesteund. De partijen die geen deel uitmaken van het demissionaire kabinet, zegden zelfs collectief het vertrouwen op. Maar Rutte houdt nog steeds vol dat hij niet loog, hoewel hij niet de waarheid sprak, en dat hij zich het gesprek met de verkenners eenvoudigweg verkeerd heeft herinnerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus