Meer geld voor aardgasvrij maken van woonwijken

Meer geld voor aardgasvrije wijken ANP

Het kabinet stelt dit jaar 120 miljoen euro subsidie beschikbaar om woonwijken van het aardgas af te helpen.

Dat is meer dan de 85 miljoen euro die daar eerder voor was uitgetrokken. Mede gezien het grote aantal aanvragen heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) besloten om budget voor 2019 naar voren te halen.

Door dat extra geld kunnen 27 gemeenten in plaats van de eerder gemelde twintig al dit jaar aan de slag met verduurzamingsprojecten. In de stad Groningen gaat het om de wijken Paddepoel en Selwerd. In de provincie gaan projecten van start in Opwierde Zuid in Appingedam, Delfzijl Noord, Loppersum, ‘t Zandt, Westeremden, Nieuwolda, Wagenborgen en Boven Pekela. In Assen doet de buurt Lariks West mee.

Aardgasleiding

Minister Ollongren bezoekt maandag in Assen een appartementencomplex, waaruit nog dit jaar de aardgasleiding verdwijnt. Ze maakt daar bekend hoeveel geld elk project precies krijgt. De bedragen die de uitgekozen gemeenten ontvangen, lopen uiteen ,,van een paar ton op Vlieland tot 7 miljoen in Purmerend'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

In het regeerakkoord staat dat tegen het einde van de kabinetsperiode 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij moeten worden gemaakt. Voor nieuwe woningen wordt aardgasvrij de norm, tenzij dat tot grote vertragingen van nieuwbouwprojecten leidt.

menu