,,Als je het mij nu zou vragen, zou ik zeggen: boek niet’’, zei premier Rutte deze week over de meivakantie. Lekker op tijd, want veel mensen hébben al geboekt.

Het grootste deel van de meivakantie valt net buiten de coronaperiode. Toch houden veel reisorganisaties, vakantieparken en vliegmaatschappijen al rekening met een langere semi-lock-downperiode. Veel organisaties hebben hun activiteiten tot 1 juni stilgelegd, weet Joyce Donat van de Consumentenbond.

Tips en tricks voor het annuleren van je vakantie

1. Vouchers in plaats van geld

Normaal gesproken heb je recht op volledige teruggave van je geld als een organisatie, luchtvaartmaatschapppij of accommodatie jouw reis afzegt. Maar veel bedrijven bieden bij annulering vanwege coronamaatregelen vouchers aan, tegoedbonnen die je op een later tijdstip kunt inwisselen voor een uitgestelde vakantie of geld. Reisorganisaties die bij de ANVR en de SGR zijn aangesloten, hebben speciale coronavouchers voor pakketreizen.

,,Dat is begrijpelijk. Als gasten op hun strepen gaan staan en toch hun geld terugeisen - waar ze officieel recht op hebben - gaan bedrijven omvallen'', zegt Donat, ,want die kunnen daar nu niet aan voldoen. Iedereen moet in deze tijd een beetje water bij de wijn doen.''

Al is het met die vouchers wel oppassen geblazen, waarschuwt de Consumentenbond woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bij een faillisement bieden de coronavouchers voor de pakketreizen een terugbetaalgarantie. Maar andere vouchers verliezen dan hun waarde. De brief van de Consumentenbond gaat met name over de luchtvaartmaatschappijen (zie kader), maar kan ook van toepassing zijn op andere bedrijven.

Klik hier voor meer informatie over vouchers in plaats van geld.

2. Check je eigen annuleringsverzekering

In principe ligt de verantwoordelijkheid voor annuleren wegens corona bij de reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de accommodatie. Mocht je er toch niet uit komen, dan is het wellicht wel mogelijk om via je eigen annuleringsverzekering (een deel van de) kosten terug te krijgen.

3. Angst voor iets dat kan gebeuren is niet verzekerd

Stel, de coronamaatregelen worden na 28 april of 31 mei niet verlengd. Maar je wilt de vakantie die na die datum begint toch annuleren, omdat je er niet op vertrouwt dat je vakantiebestemming dan al coronaveilig is. Dan helpt alleen persoonlijk onderhandelen met je reisorganisatie of accommodatie of eventueel je eigen annuleringsverzekering.

Wil je zeker weten of je reisbestemming coronaveilig is? Kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) bij reisadviezen of download de reisadvies-app van BuZa.

3. Vakantieparken en campings

Veel vakantieparken en grote campings geven tegoedbonnen uit, waarmee je op een later tijdstip alsnog vakantie kunt vieren op het park zelf of op een van de andere parken van dezelfde keten.

Op dit moment doen de meeste dat alleen als je reeds geboekte vakantie begint vóór 28 april of in de coronaperiode die geldt in het land waar het vakantiepark zich bevindt. Als je na 28 april op meivakantie gaat en wilt annuleren, doe je er goed aan te wachten tot de coronaperiode van overheidswege verlengd wordt. Dan maak je kans op vergoeding of een tegoedbon. Als je nu annuleert, gaat het op kosten van je eigen annuleringsverzekering, die misschien maar een deel vergoedt.

Als een vakantiepark wel open is, maar alle faciliteiten gesloten heeft (zwembad, restaurants, speeltuinen) kun je de reis ook annuleren. Je moet dan onderbouwen dat je juist op die plek hebt geboekt vanwege die faciliteiten.

4. Airbnb

Reserveringen die zijn gedaan voor 14 maart en een check-in-datum hebben tussen 14 maart en 31 mei worden zonder kosten geannuleerd. Airbnb geeft gasten de keus tussen een tegoedbon of geld terug. Reserveringen gedaan na 14 maart worden niet vergoed en check-ins die gepland staan vanaf 1 juni vooralsnog ook niet. Meer informatie op de website van Airbnb .

5. Booking.com

Bij de hotelreserveringssite Booking.com kun je veel kamers boeken met een gratis annuleringsmogelijkheid tot de dag van vertrek. Mocht je nu iets willen boeken voor na 28 april (binnen Nederland) of 31 mei (internationaal), dan is het raadzaam een kamer met die annuleringsmogelijkheid te kiezen.

Booking.com adviseert rechtstreeks contact op te nemen met het geboekte hotel als je een reservering die je hebt gedaan zonder gratis annulering en die vanwege de coronamaatregelen terug wilt draaien.

Tegen de Consumentenbond zei Booking dat het onder voorwaarden mogelijk is hotelreserveringen te annuleren, ook al heb je die zonder gratis annulering geboekt. De reservering kan ook worden aangepast of verzet. Dit aanbod geldt echter alleen voor landen waar de overheid een landelijk inreisverbod heeft afgekondigd. Buitenlandse zaken weet voor welke landen dat geldt.

Meer info

Meer informatie over coronamaatregelen rond vakantie en reizen vind je op de websites van de Consumentenbond , ANVR , SGR , Buitenlandse Zaken , de website van de organisatie, accommodatie of luchtvaartmaatschappij waar je geboekt hebt of je annuleringsverzekering of verzekeringsagent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus