Minister Grapperhaus zit bovenop coronamaatregelen: boete voor horecazaken die volgende week terrassen openen

Minister Grapperhaus. Foto: ANP

Minister Grapperhaus (Justitie) is onverbiddelijk. Als cafés en restaurants volgende week de terrassen opengooien, wacht hen een boete.

Dat heeft Grapperhaus vrijdag gezegd.

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed deze week een oproep om volgende week terrassen weer te openen. Grapperhaus heeft begrip voor de frustratie van horecaondernemers, maar roept ze toch op de terrassen dicht te houden. ,,Als mensen in strijd met de maatregelen handelen: ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op.”

,,Die boete maakt het verschil niet meer. Hij kan dreigen met een boete van 4000 euro of welke geldboete dan ook, maar wij hebben alleen maar schulden op dit moment dus dat komt alleen maar op dezelfde berg terecht, ” reageert Johan de Vos, die de horecaondernemers met terrasplannen vertegenwoordigt.

Opvallend

De Vos vindt de uitlating van Grapperhaus ook opvallend omdat onder andere de Nederlandse Politiebond sympathie heeft voor de actie. Bovendien pleitten burgemeesters in het Veiligheidsberaad deze week al voor het toestaan van meer buitenactiviteiten, zo stipt hij aan.

Grapperhaus zei wel in gesprek te zijn met KHN om te kijken wat voor plannen er kunnen worden gemaakt voor heropening in de toekomst. Als er dan ruimte is voor versoepeling, kunnen die plannen worden voorgelegd aan het Outbreak Management Team.

Tegelijkertijd wil hij niet ”op korte termijn verwachtingen gaan wekken”. Als er ruimte was geweest om meer te doen, dan had premier Mark Rutte dat wel aangegeven op de laatste persconferentie, aldus Grapperhaus.

Veiligheidsregio's waren al tegen

De Veiligheidsregio's Drenthe en Groningen hadden al eerder verklaard tegen de heropening van de terrassen te zijn. ,,Wanneer er meer ruimte ontstaat voor versoepelingen in de buitenruimte, dan hoop ik dat de terrassen daar deel van uitmaken. Maar komende week is dat dus niet aan de orde", zei voorzitter Marco Out van de Veiligheidsregio Drenthe.

En woordvoerder Natascha van 't Hooft van de Veiligheidsregio Groningen: ,,Het mag nu simpelweg niet. We begrijpen de moeilijke situatie. Er is heel veel behoefte aan versoepeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus