Minister Hugo de Jonge: Nederland stopt voorlopig met Janssen-vaccin. Geen prik voor zorgmedewerkers

Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Nederland gaat voorlopig niet prikken met de vaccins van Janssen. Dat besluit heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) genomen naar aanleiding van het verzoek van de farmaceut zelf om de voorraden voorlopig niet in te zetten.

Momenteel loopt in de Verenigde Staten, waar het Janssen-vaccin al veelvuldig is ingezet, een onderzoek naar meldingen van ongewone bloedstollingen, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. In Europa is nog niet met het Janssen-vaccin gevaccineerd. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) bestudeert de meldingen uit de VS.

Naar aanleiding van het verzoek van Janssen houdt De Jonge het besluit over de inzet van het Janssen-vaccin aan, totdat meer bekend is over het onderzoek van het EMA. „Bij de inzet van vaccins staat de veiligheid van vaccins altijd voorop”, laat het ministerie weten. „Daarom wacht het kabinet het onderzoek van het EMA af. De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht.”

Consequenties voor mensen die gevaccineerd zouden worden

Het verzoek van Janssen om de inzet van de geleverde vaccins tijdelijk op te schorten heeft consequenties voor de mensen die gevaccineerd zouden worden met Janssen. Dat zijn medewerkers en cliënten in de GGZ, en ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en jonger dan 60 jaar.

Nederland heeft zo’n ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin geleverd gekregen. Die blijven voorlopig in de opslaglocatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus