Het is deze maandag de drukste dag op Britse vliegvelden van het jaar. Na een verdere versoepeling van het uitgaansverbod zijn bestemmingen als Portugal en Gibraltar reuze populair. Ministers manen echter tot kalmte. De vrees voor een nieuwe golf besmettingen is groot.

Matt Hancock, de Britse minister van Gezondheidszorg, zorgde zondag voor onrust. Hij liet weten dat het niet de bedoeling was dat zijn landgenoten ineens massaal vakanties gingen boeken op het continent. Hoewel de officiële richtlijn is dat er naar amber-gekleurde landen mag worden gereisd (quarantaine noodzakelijk bij terugkeer), maakte Hancock duidelijk dat de reizen naar dit soort landen, het grootste deel van Europa, waaronder Nederland) alleen aan de orde is als er een familielid op sterven ligt.

Happy Hug Day

De nieuwe ronde van vrijheden gaat in het Verenigd Koninkrijk gepaard met tal van waarschuwingen. Hoewel 17 mei is uitgeroepen topt Happy Hug Day – er mag na een jaar weer worden omhelsd – roept premier Boris Johnson op tot ‘uiterste voorzichtigheid’. Britten trekken zich er ogenschijnlijk niets van aan. Op sociale media wemelt het van hartstochtelijk huggende Britten.

Naast de buitenlandse reizen, die dus zijn toegestaan maar worden afgeraden, kunnen Britten elkaar ook weer ontmoeten in pubs en restaurants. Een maand geleden gingen de terrasjes al open, maar nu mag er ook binnen geschuild worden voor de aanhoudende regen die het land sinds anderhalve week teistert.

Waarschuwingen

De waarschuwingen van de regering zijn het gevolg van een stijging van het aantal besmettingen. Dat is vooral het gevolg van de zogenoemde India-variant. Criticasters van de regering zeggen dat deze de stijging van het aantal besmettingen aan zichzelf te wijten heeft. De regering draalde immers met het sluiten van het luchtverkeer van en naar India toen duidelijk werd dat daar een nieuwe zeer besmettelijke variant van het COVID-19 virus was gesignaleerd.

De stijging van het aantal besmettingen is vooralsnog beperkt tot gebieden waar veel Aziaten wonen, zoals de stad Bolton bij Birmingham. Het is ook niet waarschijnlijk dat de Britten die al gevaccineerd zijn gevaar lopen met deze nieuwe variant. Het aantal corona patiënten in ziekenhuizen blijft dan ook dalen. Ook zijn er vrijwel geen sterfgevallen van mensen die de afgelopen maand besmet waren met het virus.

Versoepelingen

De belangrijkste discussie in het Verenigd Koninkrijk gaat over de volgende ronde van versoepelingen. Op 21 juni, wanneer officieel de zomer begint, zouden alle resterende beperkingen worden opgeheven. Het is nu twijfelachtig of dat ook zal gebeuren. De regering weigert te speculeren. Er zal pas een week voor de geplande versoepeling, half juni dus, meer duidelijkheid worden verstrekt. Dan zal ook duidelijk worden of er meer Europese landen op de ‘groene’ lijst komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra