Dit moet je weten over het nieuwe coronavirus (en dit kun je er zelf tegen doen)

Een passagier van cruiseschip de Westerdam arriveert in Amsterdam. Het Nederlandse schip mocht dagen nergens aan land uit vrees voor een uitbraak van het coronavirus. Foto: ANP/Michel van Bergen

Het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd ruim 83.000 mensen besmet en meer dan 2.800 levens geëist. Moeten wij ons zorgen maken in Nederland? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Wat is het nieuwe coronavirus?

Het nieuwe virus is een variant van de coronavirussen die wij al kenden van ziektes als SARS en MERS. Deze nieuwe variant, die inmiddels de naam Covid-19 heeft gekregen, werd niet eerder vastgesteld bij mensen.

Wat zijn de symptomen?

Die lijken op de symptomen van griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts. Meestal zijn de klachten mild, maar kwetsbare patiënten (onder wie ouderen en mensen met chronische ziektes zoals diabetes, hartklachten en longproblemen) kunnen overlijden. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is ongeveer een week.

loading

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Het virus kan worden overgedragen van dieren op mensen en van mensen op mensen. Het verspreidt zich via uitgeademde minidruppeltjes. Vermijd daarom contact met patiënten en houd minstens 2 meter afstand. Mondkapjes helpen niet, die bieden volgens het RIVM slechts schijnveiligheid.

Hygiëne is het sleutelwoord. Als je een eerst een besmet voorwerp aanraakt en daarna je gezicht, kun je jezelf besmetten. Was vaak je handen en gebruik papieren zakdoekjes als je moet niesen. Heb je geen zakdoek? Houd dan niet je hand voor je mond, maar gebruik je elleboog. Reis je naar getroffen gebied? Raak geen dieren aan en vermijd markten met vis, vlees, pluimvee en wilde dieren.

Waar heerst het virus wel?

De grootste brandhaard is de Chinese miljoenenstad Wuhan in de provincie Hubei. Vanuit deze stad heeft het virus zich verspreid over meer dan dertig landen, waaronder België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De website Gezondheid&Co houdt de verspreiding nauwgezet bij.

Waar komt het virus vandaan?

Waarschijnlijk van de Huanan vismarkt in Wuhan. Bijna de helft van de eerste 99 patiënten werkte daar. Vermoedelijk is het nieuwe virus overgesprongen van vleermuizen naar (wilde) dieren die werden verkocht op de markt.

Hoe groot is de kans dat het virus opduikt in Nederland?

Die kans is reëel, zegt het RIVM. Nederland beschouwt het virus als een A-ziekte (grote bedreiging volksgezondheid). Dat gebeurt op advies van het Outbreak Management Team van het RIVM. Er geldt een meldingsplicht, artsen en GGD-en zijn geïnformeerd en er liggen testen klaar waarmee zij het virus kunnen aantonen. De overheid kan patiënten gedwongen isoleren en onderzoeken.

loading

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen.

Wat gebeurt er als het virus hier opduikt?

De draaiboeken liggen klaar. Mochten hier mensen besmet raken, dan worden zij geïsoleerd. Afhankelijk van hun situatie kan dat thuis of in een ziekenhuis. Ook wordt uitgezocht met wie zij contact hebben gehad. De gezondheid van al deze mensen wordt dan gecontroleerd. De Nederlandse ziekenhuizen beschikken over quarantaine-mogelijkheden.

Nederlanders in preventieve quarantaine

Zeventien Nederlanders zijn teruggekeerd uit Wuhan. Ze zijn onderzocht en worden 14 dagen in preventieve quarantaine gehouden.

Is er een vaccin tegen het nieuwe coronavirus?

China test op dit moment een experimenteel antiviraal medicijn op mensen. Het middel heet remdesivir. Het lijkt aan te slaan.

Zijn pakketjes uit China gevaarlijk?

Nee, want het virus is te zwak om zo’n lange reis te overleven buiten het lichaam.

Kan ik nog wel Chinees eten?

Ja hoor, Chinees eten is in Nederland geen enkel probleem. Het meeste eten bij de Chinees komt sowieso niet uit China. Bovendien wordt het meeste eten verhit. Dat doodt eventuele virussen.

Reisadvies China

Voor heel China geldt een verhoogd risico. Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei zijn niet meer bereikbaar. In de rest van het land gelden strenge reisbeperkingen. KLM en veel andere maatschappijen hebben hun vluchten op China gestaakt.

Is het coronavirus echt zo gevaarlijk?

Ja, een nieuw virus kan erg gevaarlijk zijn. Doordat het nieuw is hebben wij er geen weerstand tegen en is er nog geen vaccin. Het nieuwe coronavirus is familie van het SARS-virus dat in 2002 en 2003 meer dan 800 levens eiste.

Mensen reizen veel, dus een virus kan zich snel verspreiden. Het doemscenario is een wereldwijde uitbraak (een pandemie). Vooral in arme landen, waar veel mensen dicht op elkaar wonen in slechte hygiënische omstandigheden, kan zo’n uitbraak duizenden slachtoffers maken.

menu