Foto:

Naar buiten tijdens de avondklok met een werkgeversverklaring? Dit moet je regelen

Foto: ANP

Vanaf zaterdag 21.00 uur is het zover: avondklok in Nederland. Als jij voor je werk toch buiten moet zijn tussen negen uur ’s avonds en half vijf ’s ochtends, heb je een werkgeversverklaring nodig. Vijf vragen.

Hoe kom ik aan zo’n werkgeversverklaring?

Op de website van de Rijksoverheid kun je een formulier downloaden. Dat kun je uitprinten en invullen of digitaal invullen. Je werkgever (of de hr-afdeling) moet een formulier invullen, en jij als werknemer zelf een ander formulier. Het is belangrijk om het formulier naar waarheid en volledig in te vullen.

Als je op pad bent tijdens de avondklok, heb je beide formulieren nodig. Dat mag digitaal, op je telefoon bijvoorbeeld. De werkgever hoeft niet voor elke dag opnieuw zo’n formulier in te vullen: hij kan ook eenmalig aangeven dat je bijvoorbeeld elke maandag- en dinsdagnacht buiten moet zijn.

Voor wie is de werkgeversverklaring?

Je werkgever beslist of jij tijdens de avondklok naar buiten moet kunnen. Als jij bijvoorbeeld avonddiensten of nachtdiensten draait, en tijdens die uren onderweg bent, heb je de verklaring nodig. Dit geldt ook voor stagiairs en bijvoorbeeld coassistenten. Ook bijvoorbeeld journalisten of gemeenteraadsleden kunnen buiten moeten zijn.

Nederlanders die werkzaam zijn in het personen- of goederenvervoer hoeven geen eigen verklaring bij zich te hebben. Dat geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. Voor internationale chauffeurs is een vrachtbrief voldoende.

Ik ben eigen baas. Kan ik mezelf toestemming geven om naar buiten te gaan?

Ja. Je vult zelf zowel je eigen verklaring als je werkgeversverklaring zelf in. Je kunt de contactgegevens van een opdrachtgever invullen, maar als je die niet hebt vul je die van je eigen bedrijf in. Dit geldt ook voor zzp-bezorgers die werken voor bijvoorbeeld Uber Eats, Deliveroo, PostNL of DHL.

Wel moet je nog steeds kunnen uitleggen waarom je per se tijdens deze uren buiten moet zijn.

Ik hoef eigenlijk niet naar buiten, maar wil het wel. Kan ik gewoon zelf zo’n formulier invullen?

Technisch gezien kan dat wel, zeker als je het digitaal invult. Je kent de gegevens van je werkgever wel. Verstandig is het niet. Als je wordt aangehouden, kan het formulier worden gecontroleerd.

Misbruik van het formulier is een misdrijf. Dit betekent dat het je een strafblad kan opleveren als je wordt gepakt en de politie bij je werkgever controleert of de verklaring klopt.

Word je aangehouden tijdens de avondklok-uren, dan kun je beter geen vals formulier laten zien. Ongeoorloofd buiten zijn is een overtreding waarop een boete van €95 staat. Daar hou je geen strafblad aan over.

Kan ik ontslagen worden als ik word gepakt met een valse werkgeversverklaring?

De avondklok gaat zaterdag pas in, er is dus nog geen enkel voorbeeld van een werknemer die is ontslagen vanwege een gelogen werkgeversverklaring. Geen rechter heeft er nog iets over gezegd, dus is het moeilijk te voorspellen of een ontslag standhoudt.

Maar de meeste bazen zullen er niet gelukkig van worden als zij door de politie worden gebeld, en erachter komen dat je hun handtekening hebt vervalst of een verklaring in hun naam hebt ingevuld. Dit is valsheid in geschrifte: een misdrijf en een ernstige zaak.

Vertrouwen

Een dergelijke leugen, bovendien maatschappelijk ongewenst gedrag, kan een dringende reden vormen voor ontslag op staande voet, vermoedt Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. „In de wet staat dat gedrag waardoor je als werknemer het vertrouwen van de werkgever onwaardig wordt, een dringende reden kan zijn voor ontslag op staande voet.”

„Zeker als jij bijvoorbeeld een handtekening van je baas vervalst, of een bedrijfsstempel gebruikt zonder toestemming, lijkt me dat een reden”, zegt Besselink. „Een digitaal document dat jij namens je baas invult terwijl die van niets weet is in principe hetzelfde. Dus ik kan me zeker voorstellen dat je om deze reden ontslag krijgt en dat het standhoudt bij de rechter.”

Schadevergoeding

Als je op staande voet wordt ontslagen heeft dat ernstige gevolgen. Je hebt geen recht op je ontslagvergoeding of WW. Ook kun je je werkgever een schadevergoeding moeten betalen.

Dit kan de werkelijke schade zijn die hij oploopt doordat jij als werknemer wegvalt, of de gefixeerde schadevergoeding. Dat is het salaris dat je nog zou hebben ontvangen, als je je contract volgens de regels met de opzegtermijn zou hebben opgezegd. Al snel dus duizenden euro’s.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu