Nederland gaat richting een miljoen vaccinaties tegen corona. Kijk hier waar we staan in Europa

Het test- en vaccinatiecentrum in het voormalige Fletcher hotel in Emmen. Foto: Jan Anninga

Inmiddels zijn in Nederland zo’n 875.000 prikken tegen het coronavirus gezet. Bekijk hier hoe we het doen in verhouding met andere Europese landen.

Onderstaande tabel houdt bij hoeveel prikken er in totaal zijn gezet. Om helemaal beschermd te zijn tegen het coronavirus, zijn twee inentingen nodig. Het is nog niet mogelijk om voor alle landen te zien hoeveel mensen ook helemaal gevaccineerd zijn. In Nederland zijn dat er in ieder geval meer dan 150.000.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)

Voor bovenstaande grafiek is alleen het gemelde aantal prikken gebruikt. In de praktijk zijn dit er in Nederland veel meer. Voor verpleeghuizen wordt een schatting gemaakt door het RIVM, omdat deze cijfers niet meteen worden doorgegeven. Sinds eind januari prijkt deze rekenmethode op het coronadashboard .

Nederland

In Nederland ging de vaccinatiecampagne op 6 januari van start. Daarmee waren we een van de laatste landen in Europa die begonnen met het toedienen van het coronavaccin. Zo begon het Verenigd Koninkrijk medio december al en volgden veel landen rond de Kerstdagen.

Nederland had grote hoop gevestigd op het AstraZeneca-vaccin om de vaccinatiecampagne te versnellen. De levering van het middel valt echter fors lager uit dan gepland. Toch is de vaccinatiecampagne opgeschroefd, onder andere door minder prikken achter de hand te houden voor de tweede inenting. Deze worden nu meteen ingezet, in de verwachting dat er de komende tijd genoeg nieuwe vaccins geleverd zullen worden.

Vaccinatiebereidheid

Volgens onderzoek van het RIVM is zo’n 77 procent van de Nederlandse bevolking bereid zich te vaccineren. Op dit moment zijn thuiswonende 80-plussers aan de beurt. Niet iedereen lukt het meteen een afspraak te maken. Het callcenter van de GGD is overbelast, doordat afspraken vanwege de sneeuwval opnieuw moeten worden ingepland en tegelijk nieuwe groepen een afspraak willen maken. De GGD adviseert 80+-ers uit Emmen te blijven bellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu