Nederland stopt voorlopig met inenting coronavaccin van AstraZeneca vanwege mogelijke bijwerkingen. Zo'n 290.000 afspraken worden afgezegd

Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Nederland stopt voorlopig uit voorzorg met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Het besluit wordt genomen uit voorzorg.

Afspraken die al met mensen zijn gemaakt voor een prik met het vaccin, worden afgezegd. Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend, aangezien er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. ,,Wij verwachten op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben”, aldus het ministerie.

Volgens de laatst bekende gegevens van het coronadashboard zouden er de komende twee weken tot die datum bijna 290.000 mensen het middel krijgen. Het gaat daarbij vooral om medewerkers in de gehandicaptenzorg en wijkverpleging, thuiswonenden van 60 tot en met 64 jaar en mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas. Inmiddels hebben ongeveer 350.000 Nederlanders dat vaccin ontvangen.

Nieuwe informatie

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei donderdag nog dat Nederland door zou gaan met AstraZeneca. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt met de inenting van het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut.

,,Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca”, laat het ministerie weten. Het departement baseert zich daarbij op een advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

,,Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.”

Mogelijke bijwerkingen

Het gaat om zes meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, aldus VWS. ,,Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.”

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin, iets wat De Jonge ook onderstreept. ”Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie”, zegt hij. ”Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.”

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA doet nader onderzoek.

Puntbloedingen

Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden ”kleinere blauwe plekjes” (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus