Een koffie met een likeurtje om 11 uur ’s ochtends in de bar bij het zwembad, een lesje yoga op het veld, een excursie boeken aan de balie en de bekende vroege handdoeken op de bedjes: op de Spaanse Fieldlab-proefvakantie op Gran Canaria lijkt alles zoals het was voor corona. De Nederlandse deelnemers genieten van een ouderwets vakantiegevoel. Al zijn er wel degelijk restricties.

Even buiten het hotel, op de boulevard van Meloneras in Maspalomas zitten de restaurants vol, de gasten worden vermaakt met livemuziek en dansers. Er wordt op straat gedanst, een geschminkte goochelaar maakt kinderen aan het schrikken.

Temperaturen en ontsmetten

Maar wie beter kijkt, ziet wel degelijk verschil met de tijd waarin de pandemie de wereld nog niet in haar greep had. Zo worden de bijna tweehonderd Nederlandse Gran Canaria-gasten, samen met de overwegend Duitsers en Spanjaarden die in het Hotel Riu verblijven, bij binnenkomst getemperatuurd en moeten ze hun handen ontsmetten.

Ook geldt er een avondklok van 23 tot 6 uur en moeten de mondkapjes binnen én buiten op bij verplaatsing. Eenmaal aan het zwembad of in de openluchtbar mag het masker af.

"Het gevoel dat het weer mogelijk is"

Christel van Gelder en Berry van Gaalen (beide 47) uit Den Bosch lagen al om 9 uur ’s ochtends bij een van de drie zwembaden die het hotel telt. „Ik voel vrijheid”, omschrijft Van Gelder het. „Het gevoel dat het weer mogelijk is. Dat je buiten en binnen een mondkapje op moet, vind ik niet storend, dat moeten we in Nederland in de winkels en op het werk ook al. Alleen op het vliegveld moest ik even wennen aan de menigte.”

Naast van de zon genieten, gaan ze de dingen doen die je doet als je voor het eerst op een eiland als Gran Canaria bent: „Een auto huren en een beetje rondtoeren.”

’Lot uit de loterij’

Wat vooral opvalt, is het enthousiasme van iedereen. Het personeel lijkt oprecht blij weer aan de gang te kunnen, al poetsen en desinfecteren ze wat af. Onder de gasten zelf heerst een saamhorigheidsgevoel met de gemene deler: het gevoel dat ze een lot uit de loterij hebben gewonnen als een van de in totaal 68.000 aanmelders voor deze proefvakantie.

Om uiteindelijk vakantie te kunnen vieren, moesten ze wel eerst een behoorlijk aantal formulieren invullen en uiteraard een negatieve coronatest kunnen overleggen. Daarbij vielen twee positief geteste vakantiegangers op het laatste moment af, hun drie medevakantiegangers moesten eveneens thuisblijven.

loading  

Van Gelder vermoedt dat dit voorlopig nog wel een standaardprocedure zal zijn om te kunnen reizen. „Al hoop ik dat het ooit weer normaal wordt.”

Mondkapjes

Ook Harry en Petra van der Moolen (beide 54) uit Ede ervaren het vakantiegevoel. „Gewoon weer even dit”, wijst Petra op hun cola light op een tafeltje op het terras van het hotel. Harry: „Ik heb het gevoel dat ik 1,5 jaar lang aan het werk ben geweest, dit hebben we verdiend.”

Alleen dat mondkapje overal op en af vindt hij wel lastig. „Maar als dat het enige is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus