Foto: Juan Zamora/Sopa Images

Nederlandse overwinteraars in Spanje in problemen: 'Coronatest vier uur voor vlucht is onhaalbaar'

Foto: Juan Zamora/Sopa Images

Duizenden Nederlandse overwinteraars in met name Zuid-Spanje komen in problemen met hun thuisvlucht vanaf dit weekend. „Het is onhaalbaar om vier uur voor vertrek nog een sneltest te doen, als die faciliteiten op de luchthaven niet aanwezig zijn”, zegt pensionado Tom Boelen (79).

Hij overwintert met zijn vrouw zoals gebruikelijk in Altea bij Benidorm aan de Costa Blanca, die zeer in trek is bij oudere Hollanders die de kou ontvluchten. „We vliegen volgend weekend met Transavia terug naar Schiphol, maar door die verplichte sneltest is dat voor de meesten van ons onmogelijk. Het vliegveld van Alicante biedt die optie namelijk niet.”

Een ook verplichte PCR-test binnen 72 uur is volgens Boelen vaak al ingewikkeld genoeg voor de senioren. „Dat is nog wel te doen als je er moeite voor doet. Vier uur voor je vlucht testen op geen enkele manier. Een hele vreemde regel waarmee we ineens opgescheept worden. Wij zitten al maanden in Spanje, dat kun je ons toch niet verwijten. Denken ze in Den Haag soms dat we vlak voor de vliegreis nog even gezellig een wild coronafeestje opzoeken?”

'Die sneltest is krom'

Hans Bos (63) heeft een eigen tweede huis in Dénia iets noordelijker aan de Spaanse kust, waar hij nu zit. „Die sneltest is krom. Op websites van de overheid zijn er tegenstrijdige berichten over. Als ik met de auto terug naar Nederland rijd, word ik nergens gecontroleerd. Dat is niet meer uit te leggen. De regering zit kennelijk in een tunnelvisie.”

loading

Bos heeft contact gehad met de Nederlandse ambassadeur in Spanje Jan Versteeg. „Hij doet echt zijn best om ons te helpen, maar kan ook niets aan het kabinetsbeleid doen. Ik heb nu een paar testadressen gekregen van privéklinieken in de buurt van Alicante Airport, waar ik zaterdag het vliegtuig naar Nederland wil pakken. Ik moet twee uur voor vertrek inchecken. Een uur rijden, dan heb ik nog een uurtje over voor test en uitslag. Een race tegen de klok.”

De vraag is volgens Bos, die al een negatieve PCR-test op zak heeft, of er in Spanje ook in het weekend snel getest wordt of heel vroeg. „Wat als mensen ’s ochtends om 8 of 9 uur moeten vliegen? Dan moet je midden in de nacht ergens een sneltest regelen, anders kom je niet aan boord.” Hij heeft een brandbrief aan Buitenlandse Zaken geschreven.

Volgens Boelen zitten de ziekenhuizen propvol en hebben de klinieken het heel druk. „Ik zie me al aankomen in grote haast. Dat begrijpt niemand. Moet ik dan proberen voor te dringen bij de Spanjaarden? Nee, dat wordt netjes in de rij wachten. Nog afgezien van de kans op ongelukken en hoge kosten. Het is een zooitje. Er is in Den Haag niet over nagedacht.”

'Doen er alles aan Nederlanders te steunen'

Het ministerie van BuZa laat weten alles te doen om gestrande Nederlanders te steunen. „Onze ambassades op plekken waar veel Nederlanders vastzitten of hun vlucht dreigen te missen, inventariseren de testlocaties rond luchthavens en veerdiensten. Die informatie geven ze desgewenst door aan landgenoten”, aldus een zegsvrouw.

Nederlandse vliegmaatschappijen hekelen het beleid ook, waaronder Transavia. „De nieuwe maatregelen, zoals de combinatie van een extra sneltest vier uur voor vertrek bovenop de verplichte PCR test, zijn een keiharde dreun voor de reiziger. Hier lijken nuance en perspectief te ontbreken. Wij mogen geen passagiers toelaten die deze testuitslagen niet tonen, anders krijgen we hoge boetes”, zegt een woordvoerster.

'Onuitvoerbare situatie'

De politiek dient volgens Transavia een betere afweging te maken op basis van reële risico’s. „Door bijna de hele wereld aan te merken als virusgevaarlijk en twee testen te eisen plus quarantaine, ontstaat een onuitvoerbare situatie. We moeten zo vele passagiers weigeren. Een groot aantal heeft essentiële redenen om te vliegen. Dat baart ons zorgen en daar hebben we ook bezwaar tegen aangetekend. Erg vervelend. Wij pleiten voor praktische oplossingen, zoals teststraten op Europese luchthavens inclusief Schiphol.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu