Netflixtip van de week: Atypical

Keir Gilchrist als Sam in Atypical.

Wekelijks storten zenders en televisiekanalen een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n juweel naar voren.

Serie : Atypical

Maker: Robia Rashid

Met: Jennifer Jason Leigh, Keir Gilchrist, Brigette Lundy-Paine

Te zien op: Netflix

In een wereld waarin mensen met autisme in films en series niet altijd de beste representatie krijgen, is Atypical een verademing. Ja, er komen nog steeds clichés en stereotypen langs in deze serie over de 18-jarige Sam en zijn familie, maar de algehele sfeer is er één van positiviteit en mogelijkheden.

We volgen Sam terwijl hij zich manoeuvreert in een wereld die niet per se voor hem is gemaakt, op school, zijn werk en in het nieuwste seizoen op de universiteit. Ook zijn ouders en zus Casey hebben hun eigen verhaallijnen, over huwelijksproblemen en de typische obstakels waar een tienermeisje mee te maken krijgt.

Maar de leukste scenes zijn die waarin de karakters elkaar helpen, opbeuren en stimuleren. Sam en Casey kibbelen dan wel veel en het is voor Casey niet altijd makkelijk om een broer met autisme te hebben, maar uiteindelijk staan ze altijd voor elkaar klaar en de scenes waarin dat naar voren komt, zijn enorm ontroerend.

Vanaf het tweede seizoen zijn er overigens mensen die echt autisme hebben aan de cast toegevoegd en wordt er gewerkt met een adviseur op het gebied van autisme, waardoor de representatie van de stoornis alleen maar beter is geworden.

menu