Nibud: Doodgaan duurder dan je denkt

Een derde van de Nederlanders heeft geen idee wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedragen de gemiddelde kosten van een uitvaart 7.500 euro. Maar veel mensen denken dat de kosten niet meer zijn dan 1500 euro.

Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering, heeft geen idee hoe ze precies verzekerd zijn. Ook weten zij niet of de verzekering de kosten van hun uitvaart dekt.

Onvoldoende

Ongeveer 45 procent van de mensen met een uitvaartverzekering is onvoldoende verzekerd, dat wil zeggen dat de verzekering de totale kosten van een uitvaart niet dekt. Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

Ruim 40 procent van alle ondervraagden denkt dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart vergoedt. Deze verzekering is echter bedoeld om inkomensverlies op te vangen, waardoor nabestaanden zonder het inkomen van de overledene bijvoorbeeld de hypotheek kunnen blijven betalen.

Wensen

Een kwart meent dat bij overlijden de verzekering altijd voldoende geld voor een complete uitvaart uitkeert. Maar of het verzekerde bedrag alle kosten dekt, hangt af van de uitvaartwensen van de overledene. Van de ondervraagden geeft ongeveer de helft aan onvoldoende reserves te hebben om de kosten van een uitvaart te kunnen betalen. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een begrafenis.

Representatief

Voor het onderzoek heeft het Nibud 994 Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar ondervraagd. Deze groep is volgens de organisatie representatief wat betreft leeftijd, geslagcht, inkomen en regio.

Via de Nibud uitvaartberekenaar kan worden ontdekt wat een uitvaart precies kost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.