Nieuw coronavirus is zeer besmettelijk. Europa neemt vergaande maatregelen: vliegtuigen, treinen en veerboten uit Engeland zijn niet meer welkom

Foto: EPA

Europa grijpt hard in na de ontdekking van een zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus in Engeland: vliegtuigen, treinen en veerboten uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet meer welkom

Ook in Engeland zelf heeft de uitbraak van de mutant tot ingrijpende maatregelen geleid.

Spoedoverleg

De EU-landen hebben vandaag spoedoverleg gehad over de nieuwe zeer besmettelijke coronavariant. De 27 lidstaten spraken over hoe en of het personenverkeer tussen Engeland en het Europese vasteland moet worden verbroken. De vraag lag op tafel of de toegang op enig moment wel mogelijk wordt voor Britten die een negatieve coronatest kunnen overleggen. Morgenochtend belegt Duitsland om elf uur een overleg tussen de speciale crisis-attachés van de Brusselse EU-ambassades over het Europese antwoord op de Britse virusvariant.

'Het virus reist niet alleen per vliegtuig'

Gisteren rees in de Tweede Kamer aanvankelijk onbegrip over het kabinetsbesluit om per vanochtend zes uur slechts vluchten uit Londen te verbieden en de veerboten door te laten gaan. ,,Het virus reist niet exclusief per vliegtuig’’, sneert D66-Kamerlid Jan Paternotte op Twitter.

Veerboten

Na het vliegverkeer is nu ook het personenverkeer per veerboot onmiddellijk gestopt. Vracht kan wel per veerboot naar Nederland worden verscheept. Het gaat om 28 veerboten per week die via drie verschillende routes Nederland bereiken. Gemiddeld reist een op de drie Britten per veerboot, de rest komt per vliegtuig.

Reizigers konden vandaag nog wel met de auto of boot van en naar het Verenigd Koninkrijk, al raadde het ministerie van Buitenlandse Zaken zo’n reis af en moeten mensen die terugkeren tien dagen in thuisquarantaine. Veerdienst Stena Line zag direct meer passagiers die vanuit Harwich naar Europoort wilden.

VWS-minister Hugo de Jonge liet vandaag weten bezorgd te zijn. Morgen overlegt het Outbreak Managament Team op basis van de nieuwste kennis over eventuele verscherping van de maatregelen. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing neemt dinsdag een besluit met de meest betrokken ministers.

'Geen ernstiger ziekteverloop'

De Jonge reageerde tamelijk nuchter op het nieuws over de nieuwe COVID-mutatie. ,,Op dit moment is onze informatie dat het zich mogelijk sneller verspreidt, maar dat het geen ernstiger ziekteverloop kent. Ook vaccinatie blijft net zo effectief, ook met deze mutatie. Dat geeft geen onrustiger beeld ten opzichte van de kennis die we tot gistermiddag hadden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus