Nieuwe haring is er nog niet, maar de oude, de Zuiderzeeharing, is terug

De nieuwe haring is er nog niet, maar de oude is terug. Deze krant berichtte het vorige week. De nieuwe is de maatjesharing, die in juni uit het Skagerrak komt. ‘De oude’ wordt aangetroffen in fuiken in de Waddenzee en het Lauwersmeer: de verloren gewaande Zuiderzeeharing, eens de culinaire trots van ons land.

De geur van rook vermengd met vis buitelt over de dijk. Vetdruppels sissen op een smeulend vuur in een houten hok met zwart beteerde wanden. Emmers vol verse houtkrullen en zaagsel staan naast het hok waarin gerookte haringen hangen. Het is een beeld uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen langs de kusten van de Zuiderzee de haringen soms zo talrijk waren, dat vissers ze gewoon met schepnetten uit het water in hun scheepjes zwiepten. Toen tegen de kades van Urk het witgrijze schuim van haringkuit en -hom klotste. Toen de visserij floreerde in havenstadjes als Harderwijk en Lemmer, Volendam en Urk.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.