„Echt schandalig. De uitspraken van Hugo de Jonge getuigen van een totaal gebrek aan empathie voor ondernemers.” De plannen van minister De Jonge voor een testsamenleving, waarin evenementen eerder door zouden kunnen gaan dan winkels en horeca weer open, vallen helemaal verkeerd bij deze sectoren.

„We zijn gewoon boos”, zegt Dirk Beljaarts, voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven. Ik spreek ondernemers die het echt totaal niet meer zien zitten nu.”

De brief van premier Mark Rutte, waarin hij Nederland oproept nog even vol te houden, valt evenmin in goede aarde.

Inretail-voorman Jan Meerman vraagt zich inmiddels af of premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) ooit wel eens een ondernemer hebben gesproken. „Er zijn bloedbaden, en dat lijken ze totaal niet erg te vinden. Het is niet alleen de boodschap, die geen enkele hoop biedt, maar ook de manier waarop ze het brengen. Die stuit enorm tegen de borst. Zoals ze voor de camera vrolijk vertellen dat alles nog dicht moet blijven. Ik vind het echt schandalig. Écht schandalig.”

Winkels open bij onze zuiderburen

Meerman wijst erop dat in België winkels open zijn, en de besmettingscijfers lager. „En ook in Duitsland gaan de winkels in maart open. Winkelen is veilig hè, zolang je je maar aan richtlijnen houdt. En onze leden doen dat. Er is geen bewijs dat winkelen bijdraagt aan besmettingscijfers. En toch wordt ons geen hoop geboden. De complete ondernemerswereld gaat kapot.”

En natuurlijk vinden alle ondernemers gezondheid belangrijk en willen zij de pandemie onder controle krijgen, benadrukt de voorman. „Maar wij kunnen op een veilige manier open, en die mogelijkheid krijgen we niet.”

„Praat eens met echte ondernemers, hoor de echte verhalen”, zou Meerman Rutte en De Jonge willen aanraden. „Ze hebben duidelijk geen idee wat er leeft. Je kunt niet de hele ondernemerswereld afsluiten en dan een klein beetje van de schade vergoeden. Dat is niet genoeg. Echt, ik sta inmiddels niet meer in voor de gevolgen.”

'Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij'

En het gaat niet alleen om winkels, benadrukt hij. „De horeca, kappers, de reiswereld. Al die ondernemers gaan kapot zo.”

„Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt hen keer op keer ontnomen”, zegt Beljaarts. Hij geeft aan dat KHN al zeker acht maanden aan De Jonge vraagt om zijn bewering dat er juist in de horeca extra contactmomenten en besmettingen plaatsvinden, te onderbouwen met cijfers.

Terrassen

Iets wat de minister weigert, maar in De Telegraaf geeft hij wel opnieuw aan dat restaurants en kroegen daarom niet open kunnen. „Maar de RIVM bron & contactonderzoek cijfers lieten gedurende heel 2020 nooit een beeld zien van ’enorme’ besmettingen in de horeca”, zegt Beljaarts.

Ook voor het openen van terrassen ziet de coronaminister van het CDA weinig ruimte. „Maar van enorme besmettingen bijvoorbeeld in de buitenlucht -zoals terrassen- is nooit sprake gebleken”, zegt Beljaarts. Ook werkt de horeca al langer met strenge protocollen, waarin voldoende afstand wordt gehouden en gasten blijven zitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus