Online chantage met naaktbeelden: wat kun je doen?

Voor de webcam je shirt uit doen, een uitdagende foto sturen naar die jongen (of dat meisje) die je zo leuk vindt. Het lijkt onschuldig, maar dat is het zeker niet. Steeds vaker worden vooral jongeren online gechanteerd met hun eigen naaktbeelden. Vijf vragen. En antwoorden.

Je zou zeggen: stuur niemand naaktfoto’s of -beelden

Dat is te gemakkelijk gezegd en te kort door de bocht. Het gebeurt. Natuurlijk sturen mensen geen beelden naar mensen die ze niet vertrouwen. Het gevaar bestaat dat een persoon toch niet te vertrouwen is, bijvoorbeeld als een relatie op de klippen loopt. Maar het kan ook dat diegene (of jijzelf) gehackt wordt, en de foto's zo onbedoeld toch in verkeerde handen vallen.

De afgelopen jaren duikt een nieuwe vorm van cybercriminaliteit op: sextortion. Daarbij worden slachtoffers afgeperst met bijvoorbeeld een naaktfoto of -video. Bij de politie zijn ook gevallen bekend waarbij webcambeelden zodanig zijn gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met een minderjarige. Zo kan die persoon gechanteerd wordt met het online zetten van materiaal.

Is in het Noorden ook sprake van online-chantage?

Een zaak van een 20-jarige hbo-student uit Beilen schokte deze week veel mensen. De jongen beroofde zichzelf van leven omdat hij werd afgeperst. Hij dacht via een datingsite contact te hebben met een mooie jonge vrouw die hem wist te verleiden tot het sturen van seksueel getinte beelden.

Jonge Beilenaar pleegt zelfmoord na chantage met naaktbeelden: verdachte psychiatrisch onderzocht
Lees verder

De leuke dame bleek een chanteur die geld wilde zien. De student betaalde meerdere keren, maar er werd steeds alsnog gedreigd met het publiceren van de beelden. Hij zag geen uitweg meer. De 23-jarige verdachte uit Ulft heeft toegegeven dat hij honderd slachtoffers heeft gemaakt.

In de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer moest Ger Lindeman aftreden. Een seksueel getinte chat met een fictief 14-jarig meisje heeft hem de kop gekost. Hij werd gechanteerd.

Iets soortgelijks overkwam het Asser raadslid Noes Solisa. Van hem was een seksueel getint filmpje gemaakt tijdens een gesprek dat hij via Skype voerde met een vrouw.

Zijn er concrete cijfers bekend?

Europol heeft onderzoek (.pdf) gedaan naar sextortion. Tussen oktober 2013 en april 2016 zijn in Europa 1428 gevallen gemeld. Tussen 2014 en 2015 steeg het aantal tips met 90 procent, staat in het rapport. In de eerste maanden van 2016 was de stijging nog sterker. In 78 procent van de gevallen waren meisjes, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, de dupe van sextortion. Jongens worden gechanteerd om geld en goederen.

Wat kunnen slachtoffers doen?

De politie heeft hier een website voor gemaakt. En ook via Helpwanted is veel informatie beschikbaar. Belangrijkste advies: ga niet in op de bedreigingen en doe meteen aangifte. ,,Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt’’, zegt de politie.

Ook moeten slachtoffers zoveel mogelijk bewijs verzamelen door bijvoorbeeld screenshots te maken van de ontvangen berichten.

En wat als het al te laat is?

Dan is, hoe vervelend en confronterend ook, aangifte doen de enige optie. De Europese politiediensten hebben overigens samen met Europol een campagne gelanceerd om slachtoffers van hulp en informatie te voorzien. Daarvoor is ook een korte film gemaakt over sextortion.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.