Onweer en regen trekken over het Noorden

Een flinke domper na het mooie zomerweer van afgelopen week: zaterdagavond en -nacht trokken flinke regen- en onweersbuien over het Noorden. Die veroorzaakten nogal wat overlast. Ook zondagochtend gingen er flinke buien over het land.

Door het weer werden zaterdagavond festiviteiten (deels) afgelast. In het Noorderplantsoen in Groningen werd het buitenprogramma van theaterfestival Noorderzon vroegtijdig gestopt. De voorstellingen in de verschillende tenten gingen wel volgens programma door. Het vuurwerk in de Groninger Zuiderhaven, voor de jaarlijkse viering van Groningens Ontzet, werd vervroegd gestart vanwege de naderende onweersbuien.

De organisatie van het Middeleeuws Festival in Winschoten legde tussen kwart over elf en half twaalf ook het programma stil vanwege het weer. Op het festival in het Stadspark, dat voor de derde keer werd georganiseerd, waren naar schatting van organisator Meindert Zweep nog 1000 tot 1200 mensen op het terrein. De re-enactors, de acteurs die op het festivalterrein bivakkeren, schuilden in sporthal Parkstad. Wie wil kon daar overnachten, maar van dat aanbod maakte geen van allen gebruik nadat de buien waren overgetrokken. Op zondag ging het programma door, al werd het weer goed in de gaten gehouden. Zaterdag trok het festival een bezoekersrecord, met zeven- tot negenduizend gasten.

De tweeduizend bezoekers van Bliss Beach Festival in Sellingerbeetse waren eerder thuis dan verwacht. De muziek van het evenement, waarbij geld wordt opgehaald voor goede doelen, stopte veertig minuten eerder dan gepland. ,,Zodat iedereen veilig naar huis kon", aldus de organisatie.

Schade

Op verschillende plekken in Groningen en Drenthe zorgde het onstuimige weer voor schade en meldingen van wateroverlast. In Haren moest de brandweer minstens drie keer uitrukken voor stormschade. Zo waaide op de Pinksterbloemweg een boom op de weg. Ook kwamen meldingen uit de Jachtlaan en de Wilhelminalaan. Ook op de Hoogeveenseweg in Pesse waaide een boom op de straat. In Onstwedde en Kropswolde rukte de brandweer uit voor stormschade.

Boven Hoogezand-Sappemeer kwam rond 02.00 uur een hoosbui naar beneden. Straten stonden blank. Aan de Elzenweg stroomde een kelder met twee oldtimers vol. Binnen een half uur stond er meer dan een meter water in de ruimte. Naast het vele water had de brandweer haar handen vol aan omgewaaide bomen en takken. Ook in onder meer Zuidlaren en Baflo overstroomden de straten door stevige regenbuien.

Uit het Grijze Vrouwenlaantje in Midwolda kwam een melding van een uitslaande woningbrand na blikseminslag. Toen brandweerlieden ter plaatse kwamen, bleek de bliksem niet de woning maar een naastgelegen boom te hebben geraakt.

Code geel

Zondag werden wederom hagel- en onweersbuien voorspeld. Het KNMI gaf daarom ook voor zondag code geel af. Al in de ochtend brak het slechte weer los, met opnieuw gevolgen voor enkele evenementen. Zo kregen deelnemers aan de Bauke Mollematocht die de koers niet uit wilden fietsen wel een medaille. Het startschot voor de Bommen Berendloop werd minstens een half uur later gegeven vanwege het weer.

In de loop van de ochtend klaarde het op. Het KNMI trok code geel halverwege de middag in. Desondanks gaan de Bommen Berend Ballonnen op de Groninger drafbaan zondagavond niet de lucht in, meldt de De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.