Minister De Jonge maakte donderdag bekend dat Nederland als het Pfizer-vaccin wordt goedgekeurd vanaf 8 januari zal starten met inenten. Maar vanuit de Tweede Kamer, PVV-leider Wilders voorop, komt kritiek over de traagheid van ons land. Wanneer zijn andere landen van plan om te starten? Een overzicht van de ’prestigestrijd’.

Verenigd Koninkrijk: 8 december

Het Verenigd Koninkrijk begon vorige week als eerste Europese land met prikken. Dankzij een noodprocedure kon het land sneller aan de slag. Inmiddels hebben al meer dan 140.000 Britten de eerste van de twee prikken gehad.

Zorgmedewerkers en 80-plussers ontvangen als eerste de injecties. De hoop is dat aan het einde van de maand vrijwel alle 80-plussers gevaccineerd zijn. Los van een allergische reactie van twee Britse gezondheidswerkers zijn er verder nog geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Ook de Verenigde Staten en Canada zetten het Pfizer-vaccin al in.

Duitsland: 27 december

In ons land spraken veel experts hun bewondering uit over de aanpak van onze oosterburen. Dankzij de maandenlange voorbereiding en focus op grote centrale priklocaties is dat land er al helemaal klaar voor.

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn oefende deze week al druk uit op de Europese gezondheidsautoriteit EMA om eerder dan de geplande datum van 29 december het Pfizer-vaccin goed te keuren. Dinsdag bleek dat lukken, toen de EMA bekendmaakte al op 21 december definitief een besluit te zullen nemen.

Woensdagavond kon Spahn daarop de start van de Duitse vaccinatiecampagne noemen: op 27 december. Aanvankelijk zal eerst het medisch personeel worden ingeënt, daarna ouderen ouderen in verpleeghuizen en langdurig zieken aan de beurt. Ze zullen door mobiele teams worden geprikt.

België: 'onmiddellijk na kerstmis'

Onze zuiderburen lagen lang op hetzelfde schema als dat van ons, door de verwachting uit te spreken pas op 5 januari te kunnen beginnen met inenten. Maar donderdag kondigde minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) aan dat het land toch al onmiddellijk na kerst zal beginnen. België zou volgende week al mogen rekenen op 10.000 doses, stelde hij eerder. Dat is genoeg voor 5000 mensen. De eerste prikken gaan naar bewoners van verpleegtehuizen en andere zorginstellingen en het personeel. Dat gebeurt in de instellingen zelf.

Frankrijk: ’in de laatste week van december’

In dit land krijgen de ouderen en kwetsbare groepen voorrang boven het zorgpersoneel. Premier Jean Castex verwacht in de laatste week van het jaar te kunnen beginnen met vaccineren. Hij benadrukt wel dat het daarbij om kleine hoeveelheden gaat en schat in dat tussen de 100 en 200 mensen nog dit jaar kunnen worden ingeënt.

In dat opzicht lijkt de aankondiging al in de laatste week van december te kunnen beginnen ook een gevalletje ’prestigestrijd’, omdat het nog niet om substantiële aantallen gaat. Pas in januari en februari geeft het land gas en zouden er 1 miljoen Fransen ingeënt moeten worden, volgens het plan. De medewerkers in de gezondheidszorg komen pas aan de beurt als de 65-plussers geweest zijn.

Italië: eind december

Ook Italië denkt eind december symbolisch van start te kunnen gaan. Begin januari zal het vaccinatieprogramma dan ’enorm’ worden uitgerold, zo stelde de verantwoordelijke Italiaanse topfunctionaris Domenico Arcuri. Mensen die werken in de gezondheidszorg en bewoners van verpleeghuizen komen eerst aan de beurt. Later volgen de ouderen en mensen met ’cruciale’ beroepen als agenten, docenten en gevangenispersoneel.

Polen en Hongarije: eind december

In Polen ligt de prioriteit bij zorgwerkers, verplegend personeel, dienstverleners zoals politie en brandweer en 65-plussers. Ook dit land rekent erop de eerste mensen eind december te kunnen vaccineren. Hetzelfde schema wordt in Hongarije gevolgd. Dat land zet echter als enige EU-land ook in op het Russische Spoetnik V-vaccin. De zorg krijgt hier eveneens voorrang.

Spanje: 4 of 5 januari

Spanje heeft nog altijd een vergelijkbare planning als Nederland. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa stelde maandag dat de eerste vaccinaties naar verwachting op 4 of 5 januari zullen plaatsvinden.

Nederland: 8 januari

En dan komt ons land. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de afgelopen weken veel wisselende berichten over de startdatum naar buiten gebracht: eerst zou dat 4 januari zijn, daarna ’ergens in de loop van januari’, maar inmiddels is 8 januari aangewezen.

De GGD zal aanvankelijk op drie locaties in het land gaan vaccineren. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties in het land. Allereerst worden de zorgverleners rond de kwetsbare ouderen in de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg gevaccineerd. Later volgen de verpleeghuisbewoners en nog later de ouderen en mensen met risicofactoren als COPD en diabetes. Nederland ontvangt dit jaar naar verwachting nog rond de 500.000 vaccins.

De GGD’s zijn er echter pas in januari klaar voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus