Doordat er in Europa steeds meer prikken worden gezet, lijken zomervakanties van verre toekomstmuziek een steeds dichterbij komende realiteit te worden. Sommige landen, zoals Italië en Spanje, staan onder bepaalde voorwaarden toerisme weer toe. Tot mei zijn vakanties afgeraden door de Nederlandse overheid. Maar wat kan er daarna? Een overzicht met populaire vakantielanden.

Duitsland

Op het laatste moment in de auto springen om op reis te gaan naar Duitsland zit er op dit moment niet in. Toeristische reizen zijn tot 12 mei verboden en als je toch de grens passeert, moet je een negatieve test kunnen tonen. Daarnaast moeten Nederlanders zich online aanmelden bij de Duitse autoriteiten. Bij een verblijf dat langer dan vijf dagen duurt is quarantaine verplicht.

Eenmaal in Duitsland verschillen de regels per regio. In plaatsen waar het meevalt met de besmettingen zijn de winkels bijvoorbeeld open, terwijl dat in brandhaarden niet zo is. De horeca is wel gesloten. In ruimtes waar mondmaskers verplicht zijn, moeten de Duitsers een medisch mondkapje dragen. Huis-tuin-keuken-creaties van Nederlanders die op bezoek zijn worden niet geaccepteerd.

Duitsland doet het overigens wel een stuk beter bij het vaccineren. Inmiddels hebben 18 op de 100 Duitsers een eerste prik gehad. De hoop is dat het prikken in hoog tempo doorgaat, zodat het grootste gedeelte van de inwoners in de komende maanden beschermd is. De vraag is echter of dat het toerisme snel zal vlot trekken. Vooralsnog is onduidelijk wanneer reizen op grote schaal weer mag.

Frankrijk

Een gezellige vakantie in Frankrijk is voorlopig nog wel even toekomstmuziek. In het land geldt vanaf vorige week weer een strenge lockdown. Ook is het verboden dat mensen zich meer dan tien kilometer van het woonhuis begeven of in de avond de straat op gaan.

Het gebrek aan perspectief wanneer de Franse reiswereld weer op volle toeren mag gaan draaien, maakt het voor de bedrijven erg lastig. Dat terwijl toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Zo vroeg de Parijse toerismesector onlangs een steunpakket van 15 miljard euro aan. Het geld is hard nodig, doordat vorig jaar 33 miljoen minder bezoekers de Franse hoofdstad aandeden.

Reizigers die toch besluiten naar Frankrijk te gaan, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Daarin moeten ze aangeven of ze in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met mensen die vermoedelijk besmet zijn of dat ze zelf last hebben van symptomen.

Ook is het verplicht een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, zoals overheidskantoren, winkels en hotels. In Parijs moet het mondmasker ook buiten worden gedragen.

Op dit moment zijn niet-essentiële winkels gesloten. Anders dan in Nederland mag de boekhandel wel open. Cafés en andere horecagelegenheden zijn voorlopig nog dicht.

Toch komt er langzaam licht aan de einde van de tunnel. Komende week kunnen Fransen ouder dan 60 jaar een eerste prik halen. Vanaf 15 mei is de groep vanaf 50 jaar aan de beurt, waarna de jongeren mensen mogen langskomen. Inmiddels heeft bijna veertien procent van de bevolking een eerste prik gehad.

Spanje

Eind januari nog gaf de Spaanse overheid aan dat naar alle waarschijnlijkheid toeristen niet welkom zouden zijn tot het eind van de zomer. Maar de grenzen van Spanje zijn wel degelijk open, zij het onder voorwaarden. Zo moet je een negatieve PCR-test kunnen overleggen van maximaal drie dagen oud, tenzij je met de auto komt.

Wel is het verboden om tussen Spaanse regio’s te reizen en geldt voorlopig een avondklok, in de meeste gebieden vanaf 22.00 uur. De horeca is bijna overal overdag open, iets wat recent bijvoorbeeld hordes Duitsers naar Mallorca lokte. Spanje had de Balearen van de risicolijst gehaald, waardoor quarantaine bij thuiskomst van de baan was.

Tegelijkertijd zijn in Barcelona veel winkels juist dicht, is in Madrid zonder al te veel probblemen een cerveza te krijgen bij de horeca, en ook op de Canarische Eilanden kan een hoop. Een vaccinatiebewijs is niet nodig, een mondkapje wel. Overal zelfs, want zelfs buiten zijn ze op veel plaatsen verplicht.

De vraag is wanneer het toerisme in Spanje weer echt kan gaan draaien. Zo schrijft El Pais dat de branche zich voorlopig richt op het regelen van staatssteun, in plaats van op een datum waarop men weer volop gasten kan ontvangen. De vaccinatiestrategie wijzigt bovendien continu en pas in september zou 70 procent van de Spanjaarden ingeënt moeten zijn.

België

Vakanties in België zijn voorlopig niet mogelijk. Personen die het land toch aandoen, moeten rekening houden met een avondklok die vanaf middernacht ingaat. In Brussel geldt de spertijd al vanaf tien uur ’s avonds.

Ook moet een digitale ’verklaring op eer’ worden ingevuld. Daarin moeten reizigers contactinformatie, reisgegevens en alles over hun accommodatie in België invullen.

Niet-essentiële winkels zijn net zoals in Nederland alleen op afspraak toegankelijk. De horeca is in België dicht, maar afhalen is wel mogelijk. Musea en dierentuinen zijn op afspraak toegankelijk voor het publiek. En, zo maakte de Belgische overheid eind maart bekend: vanaf 19 april zijn ook toeristen weer welkom.

Ook het prikken gaat de goede kant op. Inmiddels hebben 18 op de 100 inwoners een eerste vaccin gekregen. De hoop is dat aan het begin van de zomer meer dan de helft van de bevolking een eerste prik heeft gekregen.

Italië

Net zoals Spanje heeft Italië toerisme niet verboden. Hierdoor zijn onder strikte voorwaarden nu al reizen naar het land mogelijk. Nederland raadt deze reizen voorlopig nog wel af.

In het land geldt onder andere een streng masker-beleid. Hierdoor moet in alle binnenruimtes en in sommige gevallen ook op straat een mondkapje worden gedragen. Ook is het verplicht tenminste een meter afstand te houden.

In sommige regio’s is sprake van een strenge lockdown. Hierdoor mag in de avonduren niemand buiten een straal van 30 kilometer reizen. In zwaar getroffen regio’s mag je zelfs de gemeente niet uit. Om te voorkomen dat je in quarantaine moet, is een test doen voor aankomst in Italië verplicht.

De opening van de winkels wordt in Italië op decentraal niveau geregeld. Zo zijn de niet-essentiële winkels in de regio Sicilië gesloten, maar elders weer niet. De horeca is dicht in de provincies die in de hoogste besmettingszone zitten.

Het vaccineren gaat de goede kant op. Het land heeft inmiddels een relatief grote voorsprong opgebouwd ten opzichte van Nederland. Inmiddels heeft bijna een op de vijf volwassen Italianen al een eerste prik gehad.

Oostenrijk

De wintersport werd Oostenrijk door de neus geboord dit winterseizoen. En het Oostenrijkse toerismebureau is heel duidelijk. „Toeristisch reizen is momenteel niet mogelijk.” Maar er staat ook: „We hopen u binnenkort weer te zien in Oostenrijk.”

Er zijn dan ook al stappen gezet richting een heropende samenleving. In Voralberg mochten halverwege maart restaurants en culturele instellingen voorzichtig open. Ook musea en dierentuinen zijn in het hele land open Maar de stapjes zijn klein: in het leeuwendeel van het land is horeca dicht, net als theaters, bioscopen en accommodaties zoals hotels. Dat de skiliftjes weer draaien is dan ook alleen leuk voor de locals. Bovendien geldt een avondklok vanaf 20.00 uur.

Als je toch afreist, moet je je registreren en in quarantaine, en heb je een testbewijs nodig. Maar er gloort hoop. Zo moeten vanaf mei de winkels, winkelcentra, hotels en restaurants geleidelijk openen, zei bondskanselier Kurz deze week. Tegen het eind van april moeten alle 65-plussers geprikt zijn en eind mei de 50-plussers.

Groot-Brittannië

De Britten zijn absolute koplopers als het gaat om vaccinaties. Zo’n 30 miljoen mensen zijn al geprikt, 6 miljoen hebben hun tweede prik al gehad. Dat betekent dat zo’n 60 procent van de volwassenen een injectie heeft gehad.

Niet voor niets openen de pubs weer vanaf komende maandag, net als winkels en sportscholen. Tegelijk is het vliegverkeer slechts voorzichtig aan het opstarten en zijn hotels dicht voor toeristen. Afstand houden blijft nodig, en mondkapjes blijven het straatbeeld kleuren.

Het toerisme komt vooralsnog nog niet op gang. Pas vanaf halverwege mei mogen de Britten gaan reizen, met een testuitslag op zak. Er is zelfs nog geen systeem bedacht met reisadviezen, zoals we in Nederland hebben. Wanneer buitenlandse toeristen weer welkom zijn aan de andere kant van de Noordzee is dan ook een groot vraagteken.

Griekenland

De Grieken willen niets liever dan het toerisme zo snel mogelijk weer volledig op gang brengen. Niet voor niets waren de Grieken er als de kippen bij om bij de EU aan te dringen op een vaccinatiepaspoort.

Toch is het land voorlopig nog op slot, en is de Fieldlab-vakantie een uitzondering. Je moet een formulier invullen om de grens over te komen en een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Alle niet-essentiële winkels, de horeca en musea zijn dicht. Hotels zijn wel open, maar je moet te allen tijde een mondkapje op. En dat is niet voor niets: de situatie wat betreft besmettingen is slechter dan ooit in Griekenland met ruim 3000 nieuwe gevallen per dag.

Anderzijds is 12 procent van de bevolking ingeënt, en de Grieken hebben een trucje bedacht: de bevolking van 69 eilanden zal acuut en volledig worden geprikt, zodat ze ’Covid-vrij’ worden. Eind april moet iedereen immuun zijn, zodat toeristen kunnen toestromen. Vanaf 14 mei is het seizoen geopend, aldus minister Haris Theoharis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus