Om middernacht komt er een einde aan de Spaanse ’estado de alarma’: de staat van alarm. En daarmee kunnen inwoners van Spanje op veel plekken tot middernacht of zelfs na middernacht weer uitgaan.

„Dank je, dank je, dank je!” zeggen John Kears en zijn vriend op het zonovergoten terras van bar Fastnet dat uitkijkt op de Oude Haven van Barcelona. „We zijn er zó blij mee. Heel gelukkig!”

De landelijke ’staat van alarm’ – een stapje verwijderd van de noodtoestand - werd 25 oktober afgekondigd door premier Pedro Sánchez toen tijdens de tweede golf coronacijfers in heel Spanje razendsnel opliepen.

Hij zou twee weken duren maar dat werd uiteindelijk ruim een half jaar. Nu daar een eind aan komt, heeft dat een golf aan vrijheden tot gevolg. Het centrale gezag komt te vervallen en de bevoegdheden komen weer bij de zeventien regio’s te liggen. Veel van die regio’s heffen hun in- en uitreisverbod op. Dat geldt ook voor de avondklok: die sneuvelt bijvoorbeeld in Catalonië, Andalusië en Madrid.

Restaurants, kroegen, terrassen mogen langer open

Vrijwel overal gaan ook de restaurants, kroegen en terrassen langer open en mogen er meer mensen aan een tafel zitten (meestal zes). Openingstijden verschillen wel per regio: in Andalusië en Madrid gaat de horeca tot middernacht open (een uur later dan nu het geval is) en in Barcelona en omgeving zal dat tot 23 uur zijn – zes uur later dan nu het geval is (17 uur). Het betekent dat mensen eindelijk weer eens buiten kunnen gaan eten.

Alessandro Musco en Alessandro Benincaza zitten op het terras van één van hun favoriete bars in het centrum van Barcelona: Perfetto. Zaterdag moeten ze nog om 17 uur opstappen, „maar zondag blijven we hier de hele avond zitten. En daar ben ik zielsgelukkig mee”, zegt Alessandro Musco. „In onze wijk zijn veel kroegen en terrassen, daarom woon ik hier ook. Dus we gaan daar vanaf zondag enorm van genieten: de hele avond doorzakken!” Het werd tijd vindt zijn naamgenoot: „We moeten terug naar ’normaal’. Dit duurt allemaal al veel te lang. Ik moet nog zien of het echt blijft duren, maar voorlopig is het winst.”

’Iedereen heeft de afgelopen tijd huisfeesten gehouden’

Even verderop bij de bekende Ierse pub Fastnet denken ze er net zo over: „Dit is allemaal weggegooide tijd. We komen allemaal in deze bar en niemand heeft Covid gehad. Iedereen heeft de afgelopen tijd huisfeesten gehouden. Gefeest is er toch wel. Maar straks mogen we dat gewoon weer legaal in onze eigen kroeg doen!”, zegt Andy.

Zijn vriend John Kearns is voorzichtiger. „Toen na de eerste golf de kroegen opengingen, is het misgegaan hier. Daardoor hebben we heel lang in deze situatie gezeten. Ik ben wel bang dat niet genoeg mensen zich laten vaccineren – en dat we hier voorlopig nog niet mee klaar zijn. Maar naar de kroeg ga ik wel ja!”

Vooral in delen van Andalusië zijn er veel vrijheden: pubs, nachtzaken en discotheken mogen daar ook open als de dansvloer buiten is: voorlopig tot 2 uur ’s nachts. Bij het dansen moet wél een mondkapje op. Terras-gangers mogen met z’n tienen aan tafel; binnen is dat met acht bezoekers het geval.

Op Balearen en in Valencia nog wel een avondklok

Op de Balearen blijft de avondklok nog wel van kracht – tot 23 uur. Het Hof van Justitie heeft de regionale overheid daar nog twee weken toestemming voor gegeven. Ook in Valencia blijft de avondklok gelden – ook al heeft die regio het laagste incidentiecijfer van heel Spanje – van 24 uur tot 6 uur.

In de regio Madrid – waar de horeca de hele winter open bleef - komt ook een einde aan het verbod op bezoek aan huis. Theaters en bioscopen mogen open tot middernacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus