Een Fries won maandagavond maar liefst 26,3 miljoen euro in de Staatsloterij. Wat doe je als er opeens een bedrag van acht cijfers op je rekening staat? Hoe ga je daarmee om?

Volgens Sander van de Vooren van de Nederlandse Loterij zijn er twee soorten mensen. Mensen die hun hele leven zo ingevuld hebben dat ze verwachten dat ze op een bepaald moment een prijs winnen en de prijs alleen nog maar hoeven te winnen. En mensen voor wie een loterijprijs als een totale verrassing komt. ,,Dat laatste geldt voor de meeste mensen. Ze hopen het en dan gebeurt het opeens. De meeste mensen hadden dit nooit verwacht”, zegt Van de Vooren.

Maar wat dan? Prijswinnaars van de Staatsloterij die een groot geldbedrag winnen, kunnen een telefoontje verwachten. ,,We vertellen dan dat ze hebben gewonnen. Soms weten de prijswinnaars dat al, maar soms ook niet. Dan moeten we ook wel eens goed benadrukken dat we goed nieuws te vertellen hebben en niet bellen om een abonnement te verkopen. We sturen daarna ook nog een mailtje. Prijswinnaars willen het vaak zwart op wit hebben dat ze hebben gewonnen.”

Waarom ik?

Ook worden de loterijwinnaars uitgenodigd op het kantoor van de Nederlandse Loterij, waar de Staatsloterij onder valt. De Staatsloterij heeft de nieuwbakken Friese miljonair nog niet te pakken gekregen. Dus of diegene al weet dat zijn of haar bankrekening flink gespekt is, is nog de vraag.

Op kantoor is vaak de eerste vraag: waarom ik? Hoe kan het dat ik dit win? ,,Ja, zo werkt geluk. Mensen willen het graag verklaren. Zitten vol ongeloof. Zo’n grote prijs verwacht je ook niet.”

Daarna komen de praktische vragen: wanneer staat het geld op mijn rekening en hoe zit het met de belasting? ,,In een keer komt er veel op ze af. Met wie moet ik praten? Wij brengen ze dan vervolgens in contact met een financieel adviseur of een fiscalist bijvoorbeeld. Ook zijn er vaak specifieke vragen, gebaseerd op de persoonlijke situatie van de winnaar. Een net-afgestudeerde heeft andere behoeftes dan een gepensioneerde.”

Zo lang mogelijk zoveel mogelijk plezier

Het belangrijkste volgens Van de Vooren is om goed de tijd te nemen om een plan te maken. ,,Het zijn zulke grote bedragen. Het is belangrijk om naar de lange termijn te kijken, maar ook om er nu van te genieten. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je er zo lang mogelijk zoveel mogelijk plezier van hebt.”

Van de Vooren merkt dat veel mensen het liefst willen dat hun leven zo snel mogelijk weer normaal is. Ze blijven vaak ook wonen waar ze wonen. ,,Een normaal leven, maar wel een stuk comfortabeler.” Zodra er een plan is, dan geeft dat de nieuwe miljonairs rust, zegt Van de Vooren.

De Nederlandse Loterij organiseert een keer per jaar een miljonairsdiner. Prijswinnaars kunnen elkaar dan ontmoeten, ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. ,,We zien dat mensen dan wat vrijer kunnen praten. Je hebt hetzelfde meegemaakt. Wat deed jij met je eerste miljoen?”

Van de daken schreeuwen?

En als je dan een megaprijs wint, schreeuw je het dan van de daken of is dat niet verstandig? ,,Wij maken de gegevens van prijswinnaars nooit bekend. Zodat de winnaar zelf kan kiezen of hij of zij anoniem wil blijven of niet. Wij adviseren om het in kleine kring te bespreken. Je kan er altijd later nog mee naar buiten. Uit de anonimiteit kan altijd, maar je kan er nooit weer in.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra