Openbaar Ministerie: 174 zaken rond criminele asielzoekers Noord-Nederland

De politie heeft het afgelopen half jaar 174 asielzoekers uit veilige landen in Noord-Nederland opgepakt. Een deel daarvan is inmiddels veroordeeld.

Tussen begin novembervorig jaar en eind april zijn in het Noorden 174 strafzaken tegen criminele en overlastgevende asielzoekers uit veilige landen gestart. Het gaat met name om jonge mannen uit Marokko, Tunesië en Algerije die tegen beter weten in asiel hadden aangevraagd. Inmiddels zijn 99 zaken voor de rechter gebracht. Het leidde tot 89 veroordelingen en 6 vrijspraken. In 4 gevallen is nog geen uitspraak gedaan. Nog eens 61 strafzaken komen op korte termijn voor of worden gepland, laat Manon Hoiting van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland weten.

Overlast

Asielzoekers uit Noord-Afrika veroorzaken sinds september veel overlast. Ze maakten zich schuldig aan zakkenrollerij, bedreigingen en inbraken. Sinds november probeert een projectgroep hen snel in het vizier te krijgen om de juiste maatregelen te kunnen nemen.

Zo werden in Ter Apel gebiedsverboden opgelegd en kwam er in de stad Groningen extra cameratoezicht tegen stelende Noord-Afrikaanse asielzoekers.

Volgens Hoiting gaat het om een ‘relatief klein aantal zaken’. ,,In elk geval als je het afzet tegen alle strafzaken die het OM in deze periode heeft behandeld.’’

Kanttekening

,,Maar’’ plaatst Hoiting een kanttekening, ,,de zaken tegen de asielzoekers uit veilige landen zijn bewerkelijk. Ze verlopen vaak via het snelrecht. Het OM is er daardoor veel tijd aan kwijt. De meeste verdachten uit veilige landen worden in hechtenis genomen. Als we dat niet zouden doen is er een aannemelijke kans dat ze ons land uitvluchten. De dossiers moeten hierdoor in korte tijd in orde zijn. Het zijn arbeidsintensieve zaken voor politie en OM.’’

De instroom van het aantal vluchtelingen uit veilige landen daalt wel, blijkt uit de asieltrend-monitor van de Inspectie en Naturalisatiedienst (IND). In die monitor staat ook dat de meeste asielzoekers – na Syrische en Eritrease vluchtelingen – nog steeds uit Marokko en Algerije komen. Deze landen worden door Nederland gezien als ‘veilig’, waardoor asielaanvragen worden afgewezen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.