Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in gesprek met een militair in de XL-teststraat in Eindhoven. Militairen van de basis in Oirschot assisteren hier bij de uitvoeren van coronatests.

Waarom wordt Defensie niet ingezet bij vaccinatiecampagne? Oud-militairen voelen zich buitenspel gezet

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in gesprek met een militair in de XL-teststraat in Eindhoven. Militairen van de basis in Oirschot assisteren hier bij de uitvoeren van coronatests. Foto: Rob Engelaar

Terwijl in het buitenland militaire artsen een belangrijke rol spelen bij de planning en aansturing van het Covid-vaccinatieprogramma, is hun aanwezigheid op sleutelposities in Nederland niet gewenst. De verbazing hierover groeit.

Buitenlandse voorbeelden zijn er in overvloed. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten vervullen hoge officieren sleutelrollen in de vaccinatiecampagne. Landen die er wat percentage geprikten allen een stuk beter voor staan dan het onze.

Leger wel ingezet bij Mexicaanse griep in 2009

Oud-militair arts Angela Hume begrijpt er niks van, want zij ervoer in 2009 hoe waardevol de bijdrage van militaire logistieke planners was. Met een collega werd ze door het ministerie van Volksgezondheid gevraagd in de staf te komen die het vaccinatieprogramma voor de Mexicaanse griep aanstuurde.

Het lukte binnen zes weken als eerste Europese land miljoenen landgenoten in te enten die deel uitmaakten van de risicogroepen. Volgens Hume hielp de militaire kijk op de ’missie’ daarbij.

„We hadden een duidelijk doel van de minister gekregen en koersten daarop af. We kregen de functie van directeur logistiek en beschikten over voldoende doorzettingsmacht om zaken te regelen.”

Overste b.d. Hume ging in november met haar voormalige collega op de thee bij het ministerie van Volksgezondheid om over hun ervaringen te spreken.

In Verenigd Koninkrijk levert leger 150 medische planners

Ze denkt dat er niks mee is gedaan en dat vindt ze triest. Ze ziet de Nederlandse aanpak van 2009 wel terug in het Verenigd Koninkrijk waar de krijgsmacht 150 medische planners levert. Daar zijn naar verwachting half februari 14 miljoen mensen gevaccineerd. In Nederland slechts een half miljoen.

Ook voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt dat militairen een goede bijdrage zouden kunnen leveren. Niet alleen omdat ze veel kennis van grote operaties plannen hebben, maar vooral omdat ze voor een duidelijke commandostructuur zorgen.

'Het ontbreekt aan regie'

Iets dat Nederland met 25 veiligheidsregio’s en evenzoveel GGD-gebieden ontbeert. Hierdoor verloopt besluitvorming ook in crisistijd langzamer en willen alle betrokken bestuurders inspraak hebben wat de effectiviteit niet vergroot. „Het ontbreekt nu aan regie”, concludeert de generaal b.d.

Het ministerie van VWS laat weten dat het de logistieke uitvoering van het vaccinatieprogramma bij het RIVM houdt. „Het RIVM heeft veel ervaring vanuit het Rijksvaccinatieprogramma”, stelt een woordvoerder. Hij wijst erop dat er twee Defensiemedewerkers bij het RIVM zitten om te helpen bij de planning. Ze vervullen volgens Defensie echter geen regierollen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu