Outbreak Management Team vraagt kabinet om negatieve testuitslag verplicht te stellen voor alle reizigers uit oranje of rode risicogebieden

Coronaminister Hugo de Jonge. Foto: ANP

De deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) vragen het kabinet te verkennen of het mogelijk is om bij binnenkomst in Nederland een negatieve testuitslag verplicht te stellen. De test zou moeten gelden voor alle reizigers vanuit oranje of rode risicogebieden, zowel terugkerende Nederlanders als buitenlandse bezoekers aan Nederland.

De negatieve testuitslag zou niet eerder dan twee dagen voor binnenkomst in Nederland verstrekt moeten zijn. Ook moet de test door een geaccrediteerd laboratorium uitgevoerd zijn.

Vanaf vandaag is zo'n negatieve test al wel verplicht voor niet-Europese reizigers die zijn uitgezonderd van het inreisverbod van de Europese Unie en die vanuit een risicogebied buiten de EU naar Nederland reizen.

Aanpassing van de wet

Minister Hugo de Jonge wil die negatieve testverklaring ook voor Europa verplicht maken, maar daarvoor is een aanpassing van de wet nodig en kan daarom pas op zijn vroegst in het voorjaar worden ingevoerd, zo verwacht hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus