In het digitale domein is het elke dag bewolkt. Of je nu foto’s maakt, een mailtje beantwoordt of een tekst tikt, de kans is groot dat het zich allemaal in ‘de cloud’ afspeelt. Hoe werkt dat nu?

Werken in de ‘cloud’ is in IT-land al jaren gemeengoed, maar voor de gewone sterveling is het begrip zo ongrijpbaar als een cumuluswolk. Toch zitten we, zeker nu, allemaal in de cloud. Tenzij je nooit een mailtje stuurde, een duimpje op Facebook plaatste of een liedje afspeelde op Spotify.

Digitale kluis

De cloud is niets meer dan een hippe verzamelnaam voor ‘bestanden online opslaan en opvragen’. Jouw gegevens (data) kunnen op een server staan die zich misschien wel een continent verderop bevindt. De cloud fungeert als digitale kluis, en soms ook als een virtuele werkomgeving waarin je aan documenten werkt.

Een internetverbinding is daarbij een vereiste, anders bereik je de cloud niet. Of, andersom, heeft de cloud geen contact met jouw computer of telefoon. En net als aan de echte hemel is er nooit maar één cloud. Anders gezegd: dé cloud bestaat niet. In werkelijkheid zijn er tal van clouds.

De onbetwiste cloudkoning is Amazon. Die verkoopt behalve fysieke producten en e-books ook opslagruimte, vooral aan bedrijven. Voor consumenten zijn de bekendste clouddiensten die van Google (Google Drive), Apple (iCloud), Microsoft (OneDrive) en Dropbox.

Al deze clouds benader je via een app op je telefoon, tablet of computer, of via de internetbrowser. Soms is de cloud al naadloos geïntegreerd in het besturingssysteem. In Windows 10 is er geen ontkomen aan OneDrive en alle wegen van Apple-apparatuur leiden naar iCloud.

Wat zijn de voordelen?

Opslaan in de cloud betekent geen gehannes meer met fysieke dragers, zoals een harde schijf of USB-stick. De opslagruimte is onbeperkt: als je de gratis beschikbare limiet overschrijdt, dan kost het bijkopen van ruimte doorgaans niet veel geld. Omdat jouw documenten op een centrale plek staan, kun je ze altijd en overal benaderen, ook onderweg en via de smartphone.

Een ander voordeel is dat je geen risico loopt dat een computercrash thuis onherstelbare schade toebrengt aan bestanden die je voor de eeuwigheid wilt bewaren, zoals je foto-album. Bovendien zijn de clouddiensten tot de tanden bewapend tegen hackers en indringers van buiten, zodat je niet bang hoeft te zijn dat een computervirus jouw spullen aanvreet of jouw privédocumenten op straat liggen.

loading

Wie kan er bij jouw data?

Het wegzetten van je bestanden op andermans harde schijf is een vertrouwenskwestie. Wie zegt dat een nieuwsgierige medewerker niet stiekem gaat neuzen in jouw digitale dagboek, of die rode oren-foto’s naar collega’s doorstuurt? De privacy-statements, natuurlijk! Je mag er zeker van zijn dat de Apples en Microsofts van deze wereld het vertrouwen van hun klanten niet dúrven te beschamen.

Wel kan het uitmaken wáár de servers met jouw bestanden staan. De Amerikaanse overheid heeft bijvoorbeeld vergaande bevoegdheden, en kan dus bij jóuw data, om rond te neuzen op servers op Amerikaans grondgebied. Dat is de reden dat sommige gebruikers kiezen voor een clouddienst waarvan de servers in Europa staan, waar een veel strengere privacywetgeving geldt. Het dichtst bij huis is Stack, de eerste grote cloudopslagdienst waarvan de servers binnen de Nederlandse landgrenzen staan.

Kun je ook werken zonder internet?

Fijn dat je bestanden ergens veilig opgeslagen zijn, zodat ze die mogelijke huisbrand of fatale computercrash overleven. Aanzienlijk minder leuk is het als je niet bij je bestanden kunt doordat het internet er plots uit ligt. Toch hoeft dat geen excuus te zijn om de deadline van dat profielwerkstuk of die presentatie voor je collega’s niet te halen. Ook zonder direct lijntje met de cloud kun je lokaal verder werken aan je tekstdocumenten. Dat doe je door de bestanden of bestandsmappen te synchroniseren.

In veel gevallen doen clouddiensten dat automatisch, in bepaalde gevallen moet je het zelf instellen. Doe dat in elk geval met bestanden waar je altijd toegang toe wilt hebben. Zo kun je rustig doortikken, totdat het contact hersteld is. Als internet het weer doet, wordt de achtergebleven versie in de cloud automatisch vervangen voor de meest recente versie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra