Pé Daalemmer is ook apotheker en komt op voor zijn beroepsgroep: 'De goede lijden onder de slechte'

Een kleine groep apothekers lijkt het te verpesten voor de grote meerderheid die het beste voor heeft met patiënten, vindt apotheker Peter de Haan uit Hoogkerk.

Bij het grote publiek is hij beter bekend onder de naam Pé Daalemmer, maar in het dagelijks leven is hij apotheker. Vanwege ziekte moest hij het de laatste tijd wat rustiger aan doen maar langzaam krabbelt hij weer op.

Julius van Dam: 'Apothekers en groothandels creëren bewust tekort aan medicijnen'
Lees verder

Pijnlijk getroffen

En zo was de 62-jarige Peter de Haan een van de vele apothekers die zaterdag pijnlijk getroffen werden door een interview in DVHN met oud-Menzis-apotheker Julius van Dam over pillenhandel en het preferentiebeleid voor goedkope medicijnen. Daarbij mogen zorgverzekeraars bij medicijnen met dezelfde werkzame stoffen zelf bepalen welk merk ze vergoeden – doorgaans het goedkoopste. Medicijnen worden door concurrentie zo uiteindelijk goedkoper.

Van Dam stelt dat apothekers en medicijnleveranciers het preferentiebeleid in een kwaad daglicht proberen te stellen, omdat het financieel nadelig voor hen is. „Tot het preferentiebeleid in 2008 effectief werd, boekten apotheken recordwinsten. Apothekers willen die terug”, zei Van Dam in het interview.

De Haan: Ontzettend veel extra werk

De Haan nuanceert dat. Het preferentiebeleid is een groot goed geweest, vindt hij. „Dat scheelt de Nederlander tientjes in de zorgpremie en Julius van Dam verdient daarvoor alle lof. In het rijtje ‘het tientje van Lieftinck’ en het ‘trekken van Drees’ zou ‘het preferentiebeleid van Van Dam’ niet misstaan.”

Maar: „Tegelijkertijd levert het voor gewone, goedbedoelende apothekers zoals ik ontzettend veel extra werk op en moeten we steeds veel uitleggen aan onze patiënten. Een deel van die patiënten reageert slecht op wijzigingen. Het is ook de vraag of het voordeel van het preferentiebeleid na tien jaar nog steeds opweegt tegen het ongemak dat het veroorzaakt. De besparing per patiënt is nog maar enkele euro’s per jaar per wijziging.”

Schaarste

Volgens Van Dam suggereren apothekers ten onrechte dat bijvoorbeeld de schaarste van een bepaalde anticonceptiepil vorig jaar te wijten is aan het preferentiebeleid. Fabrikanten zouden volgens hen de voorraden hier laag houden omdat Nederland vanwege de lage prijzen geen aantrekkelijke markt is.

Maar terwijl er in Nederland aan bepaalde medicijnen tekorten ontstaan, lijkt er een groep apothekers te zijn die schaarse middelen doorverkopen aan het buitenland.

„Er wordt onderzoek gedaan naar die groep van maximaal honderd apothekers die zelf een soort groothandel zijn begonnen en op die manier een gat in de markt hebben ontdekt”, reageert De Haan. „Het is een gevolg van de marktwerking en in die zin is het gewoon geoorloofd. Deze apothekers overtreden geen wet. Maar alle marktwerking in de zorg heeft sowieso iets onethisch. Daar kunnen wij als apothekers helemaal niets aan doen.”

Doorverkopen van medicijnen

Ergens is dat doorverkopen van goedkope medicijnen ook weer een gevolg van het preferentiebeleid, meent De Haan. „Anders waren die middelen niet zo goedkoop te krijgen in Nederland.”

Afgelopen weekeinde berichtte NRC over een ander groot nadeel van het streven naar steeds meer goedkope medicijnen. In juli bleek in een aantal bloeddrukverlagers een kankerverwekkende stof te zitten. De oorzaak is een goedkoop productieproces in India, China en Mexico.

De Haan: „Mijn idee was altijd dat de controles in Nederland heel goed zijn. Dat blijkt dus tegen te vallen. Het is jammer dat wij als apothekers steeds meer gedwongen worden bepaalde middelen te verstrekken die de zorgverzekeraars kiezen, zonder dat we zelf in staat zijn de kwaliteit te controleren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.