Paul de Leeuw is terug met zijn show Paul pakt uit! Foto: Ivo van der Bent

Paul de Leeuw is terug op zijn geliefde zaterdagavond: 'Ik wil nog steeds winnen, vergis je niet'

Paul de Leeuw is terug met zijn show Paul pakt uit! Foto: Ivo van der Bent

Met Paul pakt uit! is Paul de Leeuw (56) terug waar hij zijn grootste tv-roem vergaarde: het grote amusement op zaterdagavond bij RTL. ,,Een reclameblok hoeft geen hindernis te zijn.''

Wie al eerder in de Almeerse studio van Paul de Leeuw (Rotterdam, 26 maart 1962) was, herkent ze: de versnelde passen en bijbehorende geagiteerde armbewegingen. De Leeuws bewegingspatroon in de laatste dagen voor de opnames van een nieuw televisieproject oogt even gedreven als gespannen. Zelf zegt hij boven een kop koffie in zijn kleedkamer: ,,Ik zit goed in de flow. Het loopt allemaal lekker. Ik heb er vertrouwen in.”

Paul pakt uit! heet zijn twaalfde amusementsprogramma op zaterdagavond. Het is zijn eerste voor zijn nieuwe werkgever, RTL, de commerciële zender waar hij, na bijna dertig jaar publieke omroep, afgelopen zomer naar overstapte. Van de grote studioshows op de zaterdagavond nam hij in 2013 al afscheid. Maar zijn nieuwe werkgever had andere plannen. ,,RTL zei meteen: ‘Vraag niet om een experimentele plek op de dinsdagmiddag; als je bij ons komt, kom je voor het amusement op zaterdagavond’.”

Na uw laatste zaterdagavondshow op NPO1 zei u: ,,Ik moet eerlijk tegen mezelf zijn. Mijn manier van tv maken voldoet niet meer aan de huidige eisen van de zaterdagavond. Ik ben er te lang mee doorgegaan.’’

,,Daar zat een kern van waarheid in, natuurlijk. Maar dat ging vooral over mijn programma’s Pau!l en Langs de Leeuw . Die hadden niet het vrolijke gevoel van Mooi! Weer De Leeuw . Dat programma was zo’n succes, daarmee ben ik in 2010 uiteindelijk te vroeg gestopt, denk ik. Daarna ben ik gaan zoeken, experimenteren. Dat kan op de zaterdagavond niet in deze tijd. Paul pakt uit! is weer een verbindend programma in de geest van Mooi! Weer De Leeuw . In deze tijd van polarisatie is zoiets hard nodig. Mijn rol is ook weer dezelfde als toen: ik maak mensen blij en probeer niemand af te zeiken.”

Denkt u dat het grote publiek de eerste twee programma’s die u noemt als heel anders zag dan Mooi! Weer De Leeuw ?

Hij countert meteen: ,,Misschien niet, maar ik denk dat ze die quote die jij hebt opgezocht ook niet uit hun hoofd kennen.”

Hij vertelt over zijn eerste maanden bij RTL. Over het teamgevoel dat hij er heeft ervaren. Over zijn telefoontjes naar de zenderleiding als hij foutjes ziet in promotiefilmpjes voor andere programma’s. Hij voelt zich betrokken. En gewaardeerd. En daarmee raakt hij de reden voor zijn vertrek bij de omroep, waarmee hij zo lang leek samen te vallen.

U liet zelfs uw afscheidsetentje bij BNNVara schieten. Was u boos?

,,Ik ben gewoon niet zo goed in afscheid nemen. Dat soort momenten sla ik vaker over, liever begin ik met iets nieuws. En wat ook speelde: bij de Vara waren net een paar vertrouwde mensen uit de directie vertrokken. Ik dacht: met wie moet ik dan eigenlijk aan tafel? Misschien had ik de uitnodiging netjes moeten accepteren, maar ik had er toen gewoon geen behoefte aan.”

Over die opgestapte directieleden zei u in de Volkskrant: ‘Ze verlieten het zinkende schip.’

,,Tja. Toen was het net gebeurd, die overstap. Was ik misschien nog een beetje emotioneel. Maar het ging én gaat ook niet zo goed met BNNVara. Op amusementsgebied, bedoel ik, hè. Ze weten gewoon niet precies wat ze ermee willen. Dan moest ik, volgen de nieuwe regels van de publieke omroep, mijn eigen programma pitchen. Over mijn latenightshow Lekker Laat was de publieke omroep enthousiast. Toen zei de Vara ineens: ‘Daar hebben we geen geld voor’. Voor mijn gevoel zochten ze een excuus. Een gênant moment.”

Toen dacht u: ik moet hier weg?

,,Ik dacht: fuck de boel, ik ga het roer omgooien. Op mijn leeftijd kan dat misschien nog maar één keer. Dus heb ik een vertrouwenspersoon gevraagd eens te polsen of er belangstelling voor me was. Het was eigenlijk meteen raak, ik heb niet hoeven leuren. RTL was enthousiast en binnen 24 uur hadden we een intentieverklaring en was me al een plek in de jury van Holland’s Got Talent aangeboden.”

Had John de Mol geen belangstelling?

,,Daar hebben we ons licht niet meer opgestoken. Hij heeft ook niet gebeld, nee. Ik weet ook niet of het zou werken. Hoeveel respect ik ook heb voor John de Mol, het gaat op zijn zenders wel helemaal volgens zijn regels. En ik ben geen type om binnen de lijntjes te kleuren.”

U zou eigenlijk met een ander programma beginnen: De nummer 1 show.

,,Dat komt nu in het najaar. Het eenmalige programma dat ik met Sinterklaas maakte, scoorde zo goed (1,6 miljoen kijkers, red.), dat we dachten: hier moeten we mee door. Televisie die draait om een klein gebaar: elkaar een cadeautje geven. Het is er blijkbaar de tijd naar. Zo’n campagne van Sire, #doeslief, sluit er ook bij aan: we moeten én willen weer een beetje lief zijn voor elkaar. Afzeiktelevisie is echt voorbij.”

Schopt u niet meer tegen heilige huisjes?

,,Helemaal kan ik het vast niet laten, maar ik ga wel doseren. De laatste jaren hoorde ik vaak: ‘Wij kunnen op zaterdagavond niet met de kinderen naar jou kijken, omdat je zoveel vloekt of platte grappen maakt.’ Daarvan heb ik wel geleerd. De tenen zijn langer en de lontjes korter tegenwoordig. Daar moet je gewoon rekening mee houden.”

Wat merkt u ervan dat u nu voor de commerciëlen werkt? Bent u al bedreven in het aankondigen van reclameblokken?

,,Daar moet je niet zo moeilijk over doen, vind ik nu. Vroeger had het me misschien onmogelijk geleken een spanningsboog op te bouwen als die steeds wordt onderbroken. Nu zie ik het als een sport om die spanning vast te houden. Je moet zo’n reclameblok als onderdeel van je programma leren zien, niet als lastige hindernis.”

In tv-land is het rumoerig: transfers, presentatoren die ineens geen nieuw contract meer krijgen. Hoe beziet u dat spel?

,,Vind ik spannend, hoor. Ik volg het. Net als de discussie over het salaris van presentatoren bij de publieke omroep. Wat ben ik ben heel blij dat ik daar geen onderdeel meer van ben. Toch erger ik me nog steeds aan dat geschreeuw. Dan wordt er weer geroepen dat de belastingbetaler Matthijs van Nieuwkerks salaris via een constructie tóch betaalt. Gewoon niet waar.”

,,De kritiek is ook onterecht. Mensen die roepen: ga dan lekker naar Talpa, weten echt niet wat ze zeggen. Die snappen niet hoe belangrijk Van Nieuwkerk is voor de publieke omroep. Mensen lezen boeken omdat hij ze in De Wereld Draait Door behandelt. Natuurlijk zijn er ook anderen die dat programma kunnen presenteren, maar niemand doet dat zo goed of verbindend als hij.”

Is voor u de druk om te scoren groot? Tv-flops worden tegenwoordig breed uitgemeten en soms keihard afgestraft.

,,Ik moet helemaal niet over flops of hits nadenken. RTL heeft alleen gezegd: ‘Zorg dat het programma goed wordt’. Ik heb geen kijkcijfer-target, nee. En daarbij: de grootste flop van 2019 kan ik na Twan Huys toch al niet meer worden.”

Mijn scoringsdrift is minder, zei u vijf jaar geleden.

,,Als Linda de Mol straks tegenover me wordt geprogrammeerd, ga ik het vrijwel zeker niet winnen. In die zin moet je gewoon realistisch zijn: mijn positie is anders dan vroeger. Mijn puberzoon plaagde me laatst: ‘Niemand vindt jou meer leuk, hoor’. Moest ik erg om lachen. Maar vergis je niet, hè: het fanatisme is er nog steeds. Ik wil nog altijd winnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu