Persconferentie: Middelbare scholen mogen open. Minimaal één dag en langer als het kan. Kappers en rijscholen weer aan het werk, winkelen op afspraak (maximaal 6 klanten per uur)

Eén jaar coronacrisis. ANP

Demissionair premier Rutte kondigde dinsdag tijdens de persconferentie een stapsgewijze opening van de samenleving aan. De avondklok blijft, de één-persoon-op-bezoek-regel ook. Maar de middelbare scholen gaan open.

Dit zijn de eerste stappen:

  • Middelbare scholen mogen weer open. Minimaal één dag en indien mogelijk en onder voorwaarden ook meer. Eindexamenleerlingen mogen nog steeds sowieso elke dag naar school. Praktijklessen mochten al op school plaatsvinden, dat blijft zo.
  • MBO's mogen één dag in de week open. Praktijklessen mochten al op school plaatsvinden, dat blijft zo.
  • Kappers, schoonheidsspecialisten, massagesalons en rijscholen mogen weer open. Alleen sekswerkers mogen niet aan de slag.
  • Winkelen mag op afspraak. Maximaal zes klanten per uur. Klanten moeten minimaal vier uur vantevoren een afspraak maken. Dit is vooral een oplossing voor kleine winkels. Voor grootwinkelbedrijven wordt naar andere oplossingen gezocht.
  • Jongeren tot 27 jaar mogen samen buiten sporten. Niet in competitieverband, binnen het eigen team.

'Crisis nog lang niet voorbij'

Rutte benadrukte dat met deze versoepeling een groot risico wordt genomen, ,,want de crisis is nog lang niet voorbij. Als de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan, liggen alle opties van aanscherping weer op tafel.''

De avondklok en de één-persoon-op-bezoek-regeling blijven voorlopig tot 15 maart. Op maandag 8 maart is er een nieuwe persconferentie waarin besproken wordt of de avondklok inderdaad 15 maart wordt afgeschaft of dat die maatregel toch wordt verlengd.

Mocht er toch nog een avondklok zijn tijdens de verkiezingen op 17 maart, dan wordt er die avond soepeler mee omgegaan. Mensen die dan nog onderweg zijn omdat ze laat gestemd hebben, hoeven daar dan geen bewijs van te overleggen.

Volgens Rutte houdt een kwart van de positief geteste mensen zich niet aan de verplichte quarantaine. Ook aan andere basisregels wordt niet door iedereen voldaan. Dat moet wel om nieuwe aanscherping van de regels te voorkomen.

Hoe meer mensen zich aan de basisregels houden (blijf thuis en laat je testen bij klachten, houd altijd anderhalve meter afstand, veel handen wassen, mondkapjes in openbare ruimtes) hoe sneller we terug kunnen naar een normaal leven, zei de demissionair premier.

Iedereen geprikt op 'drempel van de herfst'

Demissionair minister de Jonge verwacht dat in het tweede kwartaal van dit jaar meer vaccins komen en er dan dus  sneller gevaccineerd kan worden. Volgens hem zijn de eerste voorzichtige effecten van de vaccins al waarneembaar. Onder bewoners van verpleeghuizen en onder het gevaccineerde personeel neemt het aantal besmettingen af, zegt De Jonge.

Hij verwacht dat 'op de drempel van de herfst' iedereen geprikt is. Dan is het virus nog niet weg. ,,We kunnen nog steeds ziek worden, maar niet meer zo ernstig en niet meer met zoveel mensen als nu. Vaccinatie kan dan jaarlijks, net als de griepprik'', zei de demissionair minister.

,,We moeten waken voor een 'we-zijn-er-bijna-gevoel'. Maar het kan zijn dat we een zomer tegemoet gaan met minder maatregelen. Dat geeft hopelijk wat lucht.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu