Met een ’coronapaspoort’ moeten mensen die al een vaccinatie hebben gekregen zonder belemmeringen door Europa kunnen reizen. Zouden daarmee de zomervakanties zijn gered? Het plan biedt ontegenzeggelijk voordelen, maar kan in de EU ook op veel scepsis rekenen.

Niet duidelijk is bijvoorbeeld nog of mensen die gevaccineerd zijn het virus nog kunnen overbrengen. Nu er steeds meer besmettelijkere varianten van het coronavirus opduiken (zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse) maakt het andere lidstaten nog terughoudender om reizen te stimuleren.

Serieuze bezwaren

Volgende week donderdag hebben de EU-leiders een videotop, waar het onderwerp op de agenda zal staan door een voorstel van de Griekse premier Mitsotakis. Maar er zijn dus serieuze bezwaren. Een land als Duitsland is zeer terughoudend om onderscheid te maken tussen burgers die het privilege hebben gehad om al gevaccineerd te zijn en de rest. Er zijn privacy-bezwaren en discriminatie ligt op de loer.

Maar de Grieken willen voor hun kans gaan. Het land is zeer afhankelijk van het toerisme en alles wordt aangegrepen om de sector die het zo moeilijk heeft weer te laten draaien. Mitsotakis stelt dat een vaccinatiepaspoort mensen zal stimuleren om zich in te laten enten en dat daarmee dus een positieve prikkel wordt gegeven aan burgers om mee te doen. De beloning is reizen zonder belemmeringen: verplichte quarantaineperiodes, het overleggen van negatieve testen enzovoort zijn niet meer nodig.

Toerisme

De Grieken stellen dat het paspoort zeker niet betekent dat niet-gevaccineerden niet mogen reizen. Alleen: wie wel een prik heeft gehaald weet zeker dat hij geen beperkingen krijgt opgelegd en vrij is om te gaan en staan waar hij wil. „De snelste manier om de vrijheid van reizen te herstellen is van het grootste belang voor ons allemaal”, aldus Mitsotakis in een brief aan de Europese Commissie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is sceptisch over de gezondheidspaspoorten. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus maakt zich zorgen over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus en benadrukt het belang van solidariteit. „We kunnen het ons niet veroorloven om sommige landen of groepen prioriteit te geven of juist te straffen”, aldus Tedros.

Verder aanscherpen

Diverse EU-lidstaten gaan de regels ondertussen juist verder aanscherpen. Zo geldt in Frankrijk de avondklok vanaf 18.00 voor heel het land. In België bestaat grote vrees voor de covidmutaties die al op diverse plaatsen in het land zijn opgedoken. Reizigers van buiten de EU die korter dan 48 uur in het buitenland zijn geweest zullen zich ook moeten laten testen en in quarantaine moeten.

Tot nog toe waren alleen reizigers afkomstig uit een rode zone die langer dan 48 uur waren weggeweest verplicht preventieve maatregelen te nemen. In de praktijk betekent het dat reizen uit het Verenigd Koninkrijk aan banden wordt gelegd. Viroloog Marc Van Ranst zei zich deze week al grote zorgen te maken over de Eurostar-trein die dagelijks vanuit Londen in Brussel arriveert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus