Eén jaar corona in Nederland in 50 sleutelmomenten. Zo haalde het virus ons leven compleet overhoop

Een half jaar corona. Weet jij nog wat er allemaal gebeurde?

Het is precies een jaar geleden dat corona voet op Nederlandse bodem zette. Op 27 februari was de eerste besmette Nederlander een feit. Sindsdien is er veel - heel veel - gebeurd. Weet jij het nog? Het virus in 50 sleutelmomenten.

December 2019 - Eerste besmetting Wuhan

Het virus duikt op in Wuhan in China. Het gaat eerst om symptomen van een ‘longontsteking van onbekende oorsprong’. In januari wordt het virus voor het eerst geïdentificeerd.

Januari 2020 - Verspreiding in China

Het virus verspreidt zich vanuit Wuhan naar andere delen van China. Eind januari zit het aantal besmettingen in China boven de tienduizend.

Januari - Verspreiding andere landen

Half januari duikt het virus buiten China op; eerst in Aziatische landen en de VS. Later ook in Frankrijk, Australië, Canada, Duitsland, Finland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Spanje. In februari volgen vele andere landen en lopen de aantallen snel op.

loading

21 februari - Eerste clusteruitbraak Italië

Er zijn zestien bevestigde besmettingen in de Italiaanse regio Lombardije. Een dag later volgen nog eens zestig besmettingen. Italië is hiermee het land met de meeste geconstateerde besmettingen buiten Azië. Op dezelfde dag valt het eerste sterfgeval in het land. Begin maart is Italië harder getroffen dan welk ander land in de EU ook. De beelden van de ic’s in Italië gaan de hele wereld over.

27 februari- Eerste Nederlandse besmetting

De eerste besmette Nederlander is een feit. Het gaat om een man van 56 uit Loon op Zand die onlangs in Noord-Italië is geweest. De patiënt verblijft in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

loading

1 maart - Virus in Drenthe

Een man uit Dalen is besmet met corona. Hij heeft carnaval gevierd in Tilburg. Hij is de eerste besmette noorderling.

9 maart - Hygiënemaatregelen en hamsteren

Het aantal besmettingen in Nederland loopt gestaag op. De regering komt met meerdere hygiënemaatregelen, zoals regelmatig handen wassen, niezen in de elleboog en het verzoek geen handen meer te schudden. Het leidt tot hamstergedrag in de supermarkten. Vooral toiletpapier, handgel en paracetamol gaan hard. Rutte roept op vooral niet te hamsteren: er is genoeg voor iedereen. Gebarentolk Irma Sluis viel op met haar vertolking van het woord hamsteren (en groeide uit tot een nationale held).

loading

9 maart - Rutte geeft hand

Bij de persconferentie waarop Rutte oproept geen handen meer te geven geeft de premier zelf een hand aan Jaap van Dissel. De Beelden gaan de hele wereld over.

11 maart - Pandemie

De verspreiding van Covid-19 staat officieel te boek als pandemie: een epidemie op wereldwijde schaal. Op die dag overschrijdt het aantal gevallen in Nederland de 500.

12 maart - Blijf thuis en sluitingen

Iedereen in Nederland wordt opgeroepen thuis te blijven bij klachten en sociaal contact te mijden. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Hogescholen en universiteiten sluiten deuren.

loading

15 maart - Meer sluitingen

Alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops moeten sluiten. Een dag later gaan alle basisscholen en kinderdagverblijven dicht, alsmede scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

15 maart - Introductie anderhalve meter

De anderhalvemeter regel wordt geïntroduceerd.

16 maart - TV-toespraak Rutte

Minister-President Mark Rutte spreekt het land toe over het coronavirus. 7,6 miljoen mensen kijken. Voor het eerst sinds de oliecrisis in 1973 richt een premier zich in een live tv-toespraak rechtstreeks tot de Nederlanders.

 

17 maart - Applaus voor zorgmedewerkers

Op dinsdagavond 17 maart klappen veel Nederlanders voor zorgmedewerkers en anderen die het land draaiende houden.

loading

23 maart - Intelligente lockdown

Er komen strengere maatregelen. Groepsvorming van meer dan twee personen in de publieke ruimte wordt verboden. Bijna alle contactberoepen worden verboden. Onder meer kappers en masseurs sluiten deuren. Huishoudens mogen nog maximaal 3 mensen ontvangen. Bij overtreding is er kans op een boete van 390 euro. Bedrijven lopen kans op 4350 euro boete.

2 april - NOW-regeling

De NOW-regeling gaat in. Werkgevers kunnen voor drie maanden een tegemoetkoming tot 90 procent in financiering van loonkosten krijgen.

3 april - Eerste patiënt in Groningen verlaat ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis in Groningen ontslaat de eerste coronapatiënt van de intensive care. Jan Goossens uit Breda lag er sinds 21 maart. Hij was de eerste patiënt met het coronavirus die op de ic in Groningen terechtkwam en ook de eerste die weer mocht vertrekken. De man werd uitgezwaaid door het zorgpersoneel.

loading

7 april - Druk op ic’s

Op het hoogtepunt liggen er 1312 mensen met corona op de intensive cares in Nederland. Eerder bleek dat Nederland maximaal 1700 patiënten aan zou kunnen en opschalen zou niet mogelijk zijn.

7 april - Aankondiging app

Ministier Hugo de Jonge maakt bekend een app in te willen zetten die laat zien of iemand in de buurt is geweest van een persoon die met corona besmet is.

21 april - Alle evenementen afgelast

Alle evenementen tot 1 september worden in elk geval afgelast. Dit betekent definitief einde voor festivals als Pinkpop en Lowlands.

24 april - Financiële gevolgen

De financiële klap is enorm. Het Ministerie van Fnanciën spreekt uit dat het begrotingstekort in het gunstigste geval 92 miljard euro zou bedragen. Ook wordt duidelijk dat het kabinet KLM financiële steun verleent in ruil voor een loonoffer van personeel.

4 mei - Dodenherdenking zonder publiek

De Jaarlijkse dodenherdenkingen vinden doorgang, maar zonder publiek. De volledige dam werd afgezet voor de kranslegging.

loading

11 mei - Uit de lockdown

Kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures mogen vanaf 11 mei weer open. Ook buitensporten zijn weer toegestaan en bibliotheken openen.

1 juni - Horeca weer open

Terrassen mogen weer open. Ook restaurants kunnen open met max 30 gasten. Ook bioscopen mogen weer open, zij het met regels.

1 juni - Mondkapjes ov

Vanaf vandaag zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht.

loading

1 juli - Restaurants weer open

Restaurants, bioscopen, cafés en theaters mogen weer open voor maximaal 100 personen.

4 juli - Vakantielanden kleuren oranje

De zomervakantie begint. In veel landen zijn risico’s op besmetting. Sommige landen die eerst ‘geel’ waren, kleuren later ‘oranje’. Vakantiegangers die uit zo’n gebied komen moeten twee weken in quarantaine.

1 september - Sportscholen mogen weer open

Na veel onvrede onder sporters en sportschoolhouders mogen ook de sportscholen weer open.

1 september - Foto’s Grapperhaus

Foto’s van minister Grapperhaus die op zijn eigen bruiloft coronaregels overtreedt leiden tot discussie. Een dag later zegt hij in de Tweede Kamer snikkend dat het hem spijt. Hij blijft aan als minister.

loading

10 september - Uitbraak onder studenten

Bij studentenvereniging Navigators in Groningen zijn tien mensen besmet. Later loopt dit aantal op naar 50. Ook een toenemend aantal studenten buiten die vereniging raakt besmet. Opvallend is dat er veel meer jongeren corona lijken te hebben dan in het voorjaar, Groningen springt eruit als zeer jonge stad. Een oorzaak schuilt er deels in dat er meer getest wordt.

16 september - Oplopend aantal besmettingen

Nadat het aantal coronabesmettingen flink terugliep in mei, juni en juli, loopt het aantal vanaf augustus weer op en is er sprake van een piek in september. Er wordt inmiddels veel meer getest dan eerder. Wereldwijd is sprake van bijna 30 miljoen gevallen. Een kleine miljoen mensen overleden aan het virus. In Nederland is sprake van zo’n 85.000 coronagevallen. Ruim 6000 mensen overleden aan het virus.

13 oktober - Introductie routekaart

Het kabinet introduceert een routekaart waarop maatregelen staan per risiconiveau. Later zal blijken dat de routekaart geen 100 procent sluitend document is. Zo is de avondklok er nooit op aangekondigd.

loading

14 oktober - Gedeeltelijke lockdown

De opmars van het virus zet door. Sinds half september loopt het op en begin oktober gaat het helemaal hard. We zijn bijna vijf maanden uit de vorige lockdown als het kabinet op 14 oktober de volgende lockdown invoert. Vanaf 22.00 uur ‘s avonds geldt een gedeeltelijke lockdown. Horeca gaat weer op slot. Koopavonden worden afgeschaft en de verkoop van alcohol na 20.00 uur is niet meer togestaan. We mogen thuis maximaal 3 personen per dag ontvangen en in binnenruimtes geldt een maximum groepsgrootte van 30 mensen. Sporten mag, maar maximaal in een groepje van 4 en met 1,5 meter afstand.

November - lockdown werkt, maar nog veel besmettingen

De maatregelen van de lockdown hebben effect. Eind oktober is een flinke piek te zien in het aantal besmettingen (de hoogste tot dan toe), maar het aantal daalt gestaag in november. De beperkingen van de lockdown bliijven van kracht: het aantal besmettingen is nog steed sveel hoger dan in de eerste golf (al werd er toen nog lang niet zoveel getest).

1 december - Mondkapje verplicht in openbare overdekte ruimten

Het mondkapje wordt verplicht in alle openbare binnenruimten. In het ov gold een mondkapjesplicht al sinds 1 juni.

December - Britse variant in Nederland vastgesteld

Een besmettelijke mutatie van het virus wordt ook in Nederland vastgesteld: de Britse variant. In Engeland grijpt het virus flink om zich heen. Op 20 december wordt een vliegverbod ingesteld voor luchtverkeer met passagiers uit het Verenigd Koninkrijk.

December - feestmaand, maar de hoogste piek tot nu toe

In december schiet het aantal besmettingen omhoog naar de hoogste piek die we tot dan toe gezien hebben. Dat komt op een moment dat veel Nederlanders dierbaar is: in aanloop naar de feestdagen. Dat voelt ook het kabinet. Rutte zei bij een persconferentie in november al dat het sinterklaasfeest gevierd kan worden, maar niet op de manier zoals we dat gewend zijn. ,,Ik wil aan iedereen de oproep doen om de jaarlijkse familiebijeenkomst dit maal over een paar dagen te verdelen als de groep te groot wordt.”

14 december - Rutte’s toespraak vanuit Torentje

‘Nederland gaat op slot’, zegt premier Mark Rutte. Dit keer geen persconferentie, maar een directe toespraak vanuit het Torentje. Zijn toespraak wordt lichtelijk verstoord door demonstranten die buiten op potten en pannen slaan. Ze scanderen leizemn als: Rutte rot op. De premier reageert in zijn toespraak en zegt: „Dit is geen gewone griep, zoals sommigen – zoals de demonstranten buiten - wel denken.”

15 december - Harde lockdown, Nederland op slot

De harde lockdown die Rutte aankondigde gaat in en geldt tot 19 januari. Alle niet-noodzakelijke winkels gaan dicht. Kappers en andere contactberoepen moeten stoppen. Scholen gaan dicht. Onderwijs op afstand wordt de norm. De kinderopvang wordt gesloten, maar blijft geopend voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Dierenparken, pretparken, musea, theaters, sauna’s, bibliotheken. Ze moeten allemaal dicht. Sportscholen, zwembaden en sporthallen sluiten. Buitensportlocaties bijven open. Bij sporten geldt een maximale groepsgrootte van 2 (met anderhalve meter afstand). Maximum aantal gasten thuis ontvangen gaat terug van 3 naar 2. Buiten gaat de maximale groepsgrootte verder terug naar 2.

21 december - Goedkeuring vaccin Pfizer

Op 21 december geeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedkeuring voor het Pfizer BioNTech vaccin. De Europese Commissie volgt snel met goedkeuring. Het is het eerste van de drie vaccins dat goedgekeurd wordt. Moderna en AstraZeneca zouden volgen in januari.

24, 25 en 26 december, Kerst - uitzondering

Op kerstdagen mogen mensen thuis 3 mensen ontvangen in plaats van 2. Voor oud en nieuw blijft gelden: maximaal 2 gasten. Veel families twijfelen wat ze moeten doen. Kerst vieren via videoverbinding? Een keer overslaan? Het houdt Nederland flink bezig.

6 januari - eerste vaccinatie

De eerste vaccinatie in Nederland is een feit. De 39-jarige verpleeghuismedeweker Sanna Elkadiri krijgt op deze woensdagochtend de eerste prik met het Pfizer-vaccin. „Ik snap de angst heel goed, maar ik heb veel vertrouwen in de wetenschap. Het voelt veilig”, zegt ze tegen het AD. loading

Januari - Britse mutant duikt op

De Britse mutant steekt ook in Nederland de kop op. De variant lijkt besmettelijker te zijn dan de gewone variant (later blijkt dat de mutatie niet gevaarlijker is). De Britse mutatie veroorzaakt in januari nog maar een klein deel van de besmettingen, maar de verwachting is dat deze variant langzaam de overhand krijgt.

12 januari - verlenging lockdown

De maatregelen die in december aangekondigd zijn worden verlengd. Tot ten minste 9 februari blijft Nederland in lockdown is de boodschap. De opkomst van de Britse variant is een van de redenen om de maatregelen te behouden.

18 januari - Nederland bungelt ondereen met vaccinaties

Nederalnd is een van de laatste landen van Ueropa die is begonnen met vaccineren. Dat is te zien: we bungelen onderaan in het lijstje met aantal gevaccineerden. Wat daarbij ook meespeelt is tegenvallende leveringen van aantallen vaccins. In februari maakt Nederland een lichte inhaalslag, maar hard gaat het nog niet.

23 januari - Avondklok van kracht

In andere landen was hij er al, Nederland moet er nu ook geloven: de avondklok. Vanaf 23 januari om 21.00 uur moet iedereen tussen 21.00 en 04.30 uur binnen blijven. Mensen met een hond mogen er nog wel op uit om hun dier uit te laten. Mensen die voor hun werk op pad moeten, hebben een werkgeversverklaring nodig. De politie deelt in een week tijd 16.000 boetes uit aan mensen die zich niet aan de avondklok houden. loading

23, 24, 25 en 26 januari - Avondklokrellen

In meerdere plaatsen breken ongeregeldheden uit die al snel de naam avondklokrellen krijgen. Op Urk is op de avond dat de klok voor het eerst ingaat een menigte op de been die vuurwerk en stenen naar de politie gooit. Een coronateststraat van de GGD gaat dezelfde avond in vlammen op. In de dagen erna gaat het op veel meer plekken mis. In Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en meer steden breken rellen ut.

  loading

Beelden uit Eindhoven gaan de hele wereld over. Relschoppers trekken stenen uit de straat en gooien die naar ME'ers. Er wordt hard opgetrden. In de stad blijft een spoor van vernieling achter. De burgemeester van Eindhoven spreekt over een 'burgeroorlog', een uitspraak die veel kritiek krijgt. Justitie zet hard in op de relschoppers. Wie zich niet zelf meldt, wordt gehaald, is de boodschap. Een paar dagen na de rellen zijn de eerste rechtszaken al. Er wordt hard gestraft: meerdere relschoppers moeten de gevangenis in.

loading

16 februari - Avondklok per direct opgeheven na rechtszaak

Het komt als een donderslag voor veel mensen: in een rechstzaak tegen de staat, aangespannen door Stichting Viruswaarheid, beslist de rechter dat de avondklok direct opgeheven moet worden. De maatregel is gestoeld op verkeerde wetgeving.

De uitspraak is een klap voor het kabinet. De hele dag is er onzekerheid of de avondklok vanavond wel of niet ingaat. Nog dezelfde avond buigt het hof in Den Haag zich over de zaak. Iets voor het ingaan van de avondklok zegt de rechter de uitspraak op te schorten: de avondklok gaat dus in. Voorman Willem Engel van Viruswaarheid protesteert en schreeuwt door de uitspraak heen. Later zal de wettelijke basis van de avondklok aangepast worden.

  loading

23 februari - Persconferentie: een paar versoepelingen

Het RIVM spreekt officieel van een derde golf. De cijfers blijven, volgens deskundigen door de maatregelen, nog net beheersbaar. Het kabinet kondigt bij een persconferentie versoepelingen aan. Zo gaan middelbare scholen wee open en mogen mensen winkelen op afspraak. Ook kappers en andere contactberoepen mogen weer aan de slag. De avondklok is opnieuw verlengd (en heeft nu een andere wettelijke basis).

27 februari - zoveel besmettingen, zoveel doden

Op de zelfde dag als waarop vorig jaar de eerste Nederlander besmet raakte met het virus maken we de balans op. Het aantal mensen in Nederland dat besmet raakte sinds de uitbraak gaat richting de 1,1 miljoen. In totaal overleden 15.503 bevestigde coronapatiënten aan het virus. Het CBS komt zelfs op meer dan 19.000 coronadoden. Het CBS ziet ook de doden die zijn overleden aan corona, maar die niet zijn getest op het virus. Op 27 februari zijn er bijna 1,1 miljoen vaccinaties gegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Gezondheid
Medische gezondheid