Premier Rutte spreekt vanavond vanuit Torentje over ingrijpende maatregelen om corona te beteugelen: totale lockdown dichterbij dan ooit

Premier Rutte op het Binnenhof. Foto: ANP

Minister-president Rutte spreekt vanavond om 19.00 uur vanuit het Torentje over drastische ingrepen die ons dichter bij een totale lockdown brengen dan ooit. Nieuwe, strenge coronamaatregelen moeten zorgen dat het virus niet verder om zich heen grijpt gedurende de kerstperiode.

De situatie rondom corona is op dit moment ‘ernstig’, zei coronaminister Hugo de Jonge vanmorgen voorafgaand aan een spoedoverleg van het kabinet over mogelijke strenge maatregelen. Gisteren liet een deel van de ministers zich in het Catshuis al bijpraten door meerdere experts. Hun boodschap: de ziekenhuisopnames nemen toe en daarom is er meer nodig, aldus de bewindsman.

Het gaat ook niet de goede kant op met de besmettingscijfers. Gisteren werden op dagbasis 9924 positieve coronatesten geregistreerd bij het RIVM.

Dus is het kabinet gedwongen om de ‘hamer’ er weer bij te pakken en corona flink op zijn donder te geven, zeker richting de kerstvakantie. Rond Kerstmis zelf zullen mensen nog gespaard worden, Rutte beloofde afgelopen week dat Nederlanders dan – net als nu – maximaal drie gasten per dag mogen ontvangen.

Niet noodzakelijke winkels naar verwachting dicht

Maar verder moet het komende tijd afgelopen zijn met de drukte in winkelstraten, op vliegvelden en bij ‘doorstroomlocaties’ zoals musea, bioscopen, dierentuinen en pretparken. Daarnaast gaan de niet-noodzakelijke winkels (supermarkten en apotheken uitgezonderd) naar verwachting tijdelijk dicht; voor de eerste keer sinds de start van de crisis. Dit voorjaar sloten enkele winkels zelf hun deuren, maar was er geen sprake van een plicht vanuit de overheid.

Uiteraard kijkt het kabinet naar wat andere landen doen, zoals Duitsland, maar ‘wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie’, aldus De Jonge. In Duitsland gaat aanstaande woensdag een strenge lockdown gelden: niet-essentiële winkels gaan daar dicht en ook scholen sluiten de deuren.

Over een sluiting van scholen en het instellen van een avondklok wordt hier getwijfeld, maar draconische maatregelen zijn volgens experts ook bij ons nodig, omdat Nederlanders zich steeds slechter aan de coronaregels houden. De anderhalve meter wordt niet genoeg aangehouden, zieke mensen gaan te weinig in quarantaine en de naleving van de mondkapjesplicht is niet volledig.

Ventiel dichtdraaien

,,Het ventiel staat te ver open’’, zegt een Haagse bron over de Nederlandse situatie. ,,We gaan het ventiel deze week weer dichtdraaien. Met kerst mag het dan weer een klein beetje open, om het daarna weer dicht te draaien.” Een andere ingewijde roept mensen op om, net als eerder dit jaar, niet naar de supermarkt te rennen en al het wc-papier op te kopen. ,,Dat is echt niet nodig.”

Het kabinet stapt ditmaal af van de gebruikelijke persconferentie op dinsdagavond. Het is voor het eerst sinds half maart dat de premier het volk vanavond vanuit het Torentje toespreekt. Bij zijn vorige speech hamerde Rutte er op dat we voor een grote opgave stonden. ,,We moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen.” Wat dat betreft is er sindsdien weinig veranderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus