Premier Rutte wil haast maken met coronapas, die het mogelijk moet maken om op vakantie te gaan. Sommige EU-landen zijn er echter mogelijk pas in augustus klaar voor

Foto: ANP

Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat andere lidstaten veel meer tijd nemen.

De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

Nederland wil na 21 juni ”geen tijd verliezen” en mikt op ”dagen, maximaal één à twee weken” om zelf van start te gaan, zei Rutte na overleg met de andere EU-leiders.

Bewijs

Met het coronacertificaat kunnen reizigers straks bewijzen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of recent een besmetting hebben doorgemaakt en daardoor zijn beschermd. Daardoor moeten landen, met het zomerseizoen voor de deur, weer veilig toeristen en andere reizigers kunnen ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus