Jan Versteegh: ,,Als je springt, kun je op je bek gaan, maar je kunt ook gaan vliegen.’’ Foto: Ilja Keizer

Presentator Jan Versteegh is een gelukkig man (en schreef een boek)

Jan Versteegh: ,,Als je springt, kun je op je bek gaan, maar je kunt ook gaan vliegen.’’ Foto: Ilja Keizer

Ondanks de ondermaatse kijkcijfers van zijn nieuwe show op SBS, 6 Inside, is Jan Versteegh (33) gelukkig. Zijn handboek is uit: Gelukkig worden doe je zo . ,,Elke letter is van mij.’’

Hij begint er zelf over. Gevraagd naar zijn eigen geestelijke conditie (‘heel gelukkig’), voegt Jan Versteegh er een recent geleerde les aan toe. Eentje die samenhangt met zijn nieuwe contract bij tv-zender SBS6 en zijn eerste programma daar, de tot op heden matig bekeken societyrubriek 6 Inside .

,,De afgelopen maanden blijkt dat mijn geluk niet afhangt van het succes van wat ik doe. Dat is zo fijn om te merken. Ik had eerlijk gezegd het tegengestelde verwacht. Dat tegenvallende kijkcijfers bij een nieuwe job me wel uit mijn evenwicht zouden brengen. Maar ik heb juist ontzettend veel plezier in het maken, ik kan het goed vinden met Albert (cohost Albert Verlinde, red.) en zie onze show elke week beter worden. Hoe anderen mijn werk ontvangen, blijkt mijn geluk gelukkig niet te beïnvloeden.”

Wordt u, als een van de boegbeelden van de nieuwe plannen van John de Mol, echt niet chagrijnig van slechte kijkcijfers?

,,Laatst zei een vriend tegen me: ‘Jij bent de minst te benijden man op televisie momenteel’. Dat voel ik dus totaal niet zo. Ik geniet echt van wat ik doe. De sfeer op de redactie is goed. Waarom zou ik medelijden nodig hebben?”

Die opvatting sluit aan bij wat hij eerder in het gesprek opgaf als reden voor het schrijven van zijn eerste boek, Gelukkig worden doe je zo. Dit bevat achttien interviews met, veelal, bekende landgenoten. De verhalen over Fred Teeven, Sacha de Boer en Kluun hebben een belangrijke overeenkomst: steeds leidde een radicale beslissing tot een koerswijziging in hun levens. Eentje die hen persoonlijk geluk bracht.

Versteegh deduceerde uit de gesprekken een levensles die als leidraad door het boek voert: ,,Geluk schuilt in het durven doen wat je in het leven het liefste doet. Daarvoor moet je soms moeilijke stappen zetten. Dit gold ook voor mij. Ik was een jaar of 25, 26 en hard op weg een zeurkous te worden. Na twee mislukte studies was ik uiteindelijk gymleraar geworden. Dat ik doodongelukkig was, is overdreven, maar tevreden was ik niet.”

,,Ik wilde televisiemaker worden, dat wist ik al sinds mijn 15de. Het leek me geweldig: jezelf mogen zijn voor de camera en daarmee je geld verdienen. Alleen: ik deed er dus helemaal niets aan, durfde mijn veilige leven niet op te geven.”

,,Nu zeggen mensen vaak: ‘Jij hebt makkelijk praten. Je doet wat je leuk vindt, verdient een goede boterham. Natuurlijk ben je gelukkig’. Maar hallo, ik heb er wel voor gevochten. Ik heb mijn vaste baan als leraar verruild voor een onzeker contractje voor dertig dagen bij omroep PowNed. Met mijn boek wil ik mensen aanmoedigen die stap te zetten naar het waarmaken van hun grote droom.”

En zo’n waargemaakte droom leidt dan automatisch tot levensgeluk?

,,Het maakt niet uit wat die droom is, hè. Als je heel graag glazenwasser wil worden, moet je daar vol voor gaan. Sacha de Boer, die haar baan als Journaallezeres opgaf om een carrière als fotograaf op te bouwen, zegt in het boek: ‘Jij bent het aan je zelf verplicht het te proberen’.”

U kiest in het boek vooral voor succesverhalen en bent zelf ook succesvol. Veel anderen proberen misschien best hun droom na te jagen, maar kennen tegenslag.

,,Tja, had ik dan moeten opschrijven: ‘Mensen, probeer het maar niet!’ Natuurlijk heb ik veel mazzel gehad, natuurlijk is de kans groot dat het niet lukt. De vraag is alleen: moet je het daarom niet proberen? Mensen kijken over het algemeen te veel naar risico’s. Als je springt kun je op je bek gaan, maar je kunt ook gaan vliegen. De mensen die ik interview hebben die sprong aangedurfd.”

Uw uitgevers zegt te verwachten dat u minstens 20.000 exemplaren van dit boek verkoopt.

,,Vind ik nogal ambitieus. Zeker voor mij als debutant is dat erg veel, toch? Als het er 10.000 worden, vind ik het ook geweldig. Hoe de reacties zullen zijn vind ik verder gewoon hartstikke eng. Ik heb nooit eerder geschreven en dan nu opeens een heel boek. Maar elke letter is wel van mij. Ik vroeg aan de uitgeverij: ‘Moeten we er niet een ghostwriter op zetten?’ Maar ze wilden echt een boek van mij. Ik geloof niet dat er een Tolstoj aan me verloren is gegaan, maar ik vond het leuk om te doen. Al vond ik het interviewen veel aangenamer dan het uittikken.”

Welke rol speelt geld bij uw geluk? Naar aanleiding van uw ontmoeting met internetmiljonair Ben Woldring schrijft u: ‘Als ik een leeftijdgenoot ontmoet die vermogender is dan ik, krijg ik toch het gevoel dat ik ergens iets heb laten liggen.’

,,Heb jij dat dan niet? Neem zanger Jan Smit. Die is op de dag af even oud als ik. Hij zou theoretisch met pensioen kunnen. Dan vraag ik me toch af of ik ergens iets verkeerds heb gedaan.”

Het gaat toch om plezier hebben in je werk?

,,Dat is zo. Maar het is toch menselijk om van het leven een competitie te maken? Je wilt toch succesvol zijn in wat je doet? Dat geeft voldoening en dat is ook weer een vorm van geluk.”

Geld is dus wel belangrijk?

,,Nee, voor mij is het echt secundair. Ik ben geen big spender. Mijn huis staat vol Ikeameubelen. Ik ga graag uit eten, maar als dat niet meer zou kunnen, word ik niet ongelukkig. Ik interviewde voormalig bankier en hoteleigenaar Nick Reid. Die heeft geld als water, maar weet niet meer wat hij met zijn leven aanmoet. Dat is veel erger.”

Voor welk percentage is uw dagelijks werk volgens u verantwoordelijk voor het levensgeluk?

,,Best heel groot, hoor. Stel je voor dat je 40 uur per week werkt en dan steeds denkt: mwah. Dan beïnvloedt dat je geluk zeker.”

Ik bedoel meer: draait het leven niet ook om het vinden van betekenis?

,,Als ik leraar was gebleven, had ik een stuk meer voor de maatschappij betekend dan nu. En mensen in de zorg dragen nog meer bij. Met mijn tv-werk hoop ik iets te doen door mensen af en toe te raken met een lach, traan of een goed gesprek. Ik heb niet het gevoel dat ik qua diepgang nu iets te kort kom. Ik heb ook een gezin, hè? Die verantwoordelijkheid voor dat cluppie in dat fijne huis in Amsterdam geeft ook diepgang aan mijn leven. Die diepgang levert ook nog eens veel geluk op. Man, ik heb mijn dochtertje van anderhalf net het woord ‘eekhoorn’ geleerd. Als zoiets lukt, kan ik geëmotioneerd raken: daar gaat het dus allemaal om.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu