In de strijd om het Witte Huis heeft Joe Biden nog een of twee staten nodig om te winnen. Maar het tellen van de laatste stemmen gaat uiterst traag. Ondertussen strooit Donald Trump met verdachtmakingen, spreekt van fraude en spant de ene rechtszaak na de andere aan.

De race om het presidentschap zou volgens peilingen een soepele sprint worden voor Joe Biden, maar het wordt een slakkengang in slalom. De ‘nagelbijter’ is ook twee dagen na de stembusgang niet beslist, al heeft de Democratische presidentskandidaat de beste papieren. Volgens grote Amerikaanse media zou hij nog slechts een aantal kiesmannen verwijderd zijn van de vereiste meerderheid van 270.

Wanneer hij die binnenhaalt is nog de grote vraag, want het tellen van de stemmen gaat in de cruciale staten uiterst langzaam. En de verschillen zijn klein, de marges zijn minimaal en de rechtszaken die door het kamp-Trump zijn aangespannen werken ook vertragend. Veel staten hebben al laten weten dat het nog wel uren, zo niet dagen kan duren voordat er een uitslag bekend is. In Pennsylvania, goed voor 20 kiesmannen, moesten gisteravond nog 550.000 stemmen geteld worden, maar de verantwoordelijke autoriteiten hadden goede hoop deze klus vanochtend geklaard te hebben.

Goede indicatie

Arizona, waar Biden door sommige media al tot winnaar werd uitgeroepen, liet weten vandaag ook een ‘goede indicatie’ te hebben van de uiteindelijke stembusuitslag. Met nog 15 procent van de stemmen niet geteld en een voorsprong van Biden die kleiner is dan 70.000 kiezers.

In Nevada lag de voormalige vicepresident 11.000 stemmen voor, met nog een zevende van de biljetten niet geteld. Maar Nevada heeft gezegd nog wel enkele dagen nodig te hebben om alle stemmen te tellen. In Georgia is het verschil ook minimaal: Trump ligt daar voor met een kleine 13.000 stemmen, maar de staat wacht nog op zeker 50.000 biljetten die verwerkt moeten worden.

Zo bijten Amerikanen hun nagels stuk, terwijl de betrokken staten de laatste stembiljetten tellen. 

Zittend president Trump legt zich niet neer bij de uitslag, lijkt het: ‘Elke stem die na verkiezingsdag binnenkomt, zal niet meetellen!’, twitterde hij in hoofdletters. Even later gevolgd door: ‘Alle door Biden geclaimde staten zullen door ons juridisch betwist worden vanwege stemfraude en verkiezingsfraude, genoeg bewijs, America First!’

Al langer suggereert Trump fraude met stembiljetten, maar daarvoor ontbreekt het bewijs, zo blijkt ook uit de conclusies van de Europese waarnemersmissie OVSE.

Rechtszaken

Trumps partij kondigt niettemin rechtszaken aan in diverse swingstates om hertelling af te dwingen of juist om de vele briefstemmen uit de telling te krijgen. 

Zo staat de VS aan de vooravond van een politieke thriller met een open einde. Met het felle vocale en juridische protest sleurt Trump de VS onontgonnen terrein in. Dat is niet voor het eerst tijdens zijn presidentschap, waarbij hij keer op keer aantoonde niet terug te schrikken voor onconventionele acties. 

Velen hebben zelfs al de vrees uitgesproken dat Trump het Witte Huis niet wil verlaten, ondanks een verlies

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra