Prinsjesdag: 'Noorden moet straks plannen pitchen in Den Haag' (update)

Voor de Noordelijke Kamerleden en bestuurders begon Prinsjesdag dinsdag in het Escher Museum in Den Haag. Na een stevig ontbijt vervolgden ze hun weg 'zappend' van de ene netwerkbijeenkomst naar de andere.

Gastheer was de Friese commissaris van de Koning Arno Brok. Hij verwelkomde de gasten bij de statige ingang voor de balzaal van het museum. Ook aanwezig zijn Groningse collega René Paas en de nog niet zo lang aangetreden commissaris van Drenthe Jetta Klijnsma.

Escher Museum

Brok genoot nog na van het succes van De Reuzen op de Culturele Hoofdstad in Leeuwarden. Met ruim 100.000 bezoekers is ook de Escher tentoonstelling in het Fries Museum een klapper. Hij kon het niet laten om te vertellen dat het monumentale woonhuis waar nu het Escher Museum in huist was ontworpen voor een Friese gedeputeerde.

Een politieke noot in de bijeenkomst was de tegenstelling Randstad en regio. Brok wees op de regiodeals die met 'Den Haag' moeten worden gesloten. Het gaat om krimpregio's die door wegtrekkende jongeren en vergrijzing wel wat steun in de rug kunnen gebruiken. Zoals altijd wordt gemikt op economische ontwikkeling en behoud van leefbaarheid.

'Beautycontest'

De noordelijke provincies hebben plannen ingediend, maar of ze worden gehonoreerd? Kamerlid William Moorlag (PvdA) sprak van een 'beautycontest'. ,,De regio's moeten straks hun plannen in Den Haag gaan pitchen. In totaal is er voor 1,2 miljard aan plannen ingediend. Er is 200 miljoen euro beschikbaar. Het is dus dringen geblazen.''

Of de noordelijke lobby krachtig genoeg is om mooie deals af te sluiten is afwachten. Groningen gaat voor hulp bij de sanering van onverkoopbare goedkope koopwoningen waarin vooral ouderen 'gevangen' zitten. ,,Dat probleem speelt vooral in Noord- en Oost-Groningen en is financieel te omvangrijk voor een gemeente of een regio.''

De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) heeft hele andere problemen. Hij wordt ervan beticht de jacht te willen openen op wilde katten. Ze peuzelen te veel weidevogels op en laat de provincie nou net miljoenen op tafel leggen om die vogels te redden.

Acties

De Partij voor de Dieren zit in de hoogste boom en er zijn acties gepland. ,,Dat ik katten wil laten afschieten is onzin. We zoeken naar mogelijkheden om weidevogels te beschermen. Hoe we dat gaan doen, bespreek ik met alle betrokken partijen. We nemen geen overhaaste beslissingen.''

Kamerlid Agnes Mulder uit Assen bij het Prinsjesdagontbijt

De vrouwelijke Kamerleden hadden weer flink hun best gedaan om met een mooie outfit voor de dag te komen. Het Drentse Kamerlid Agnes Mulder (CDA) shopte in Groningen en Drenthe. ,,Ik houd het dicht bij huis. Goed gelukt hè?''

Antje Diertens (D66) maakte een statement door zich stijlvol te laten kleden door MBO-scholieren. Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) droeg een jurk ontworpen door een gevluchte Syrische couturier.

Blauwe pak

De mannelijke volksvertegenwoordigers waren minder stijlvol en uitbundig. Het blauwe pak was zoals altijd de favoriete dracht. In het centrum van de Hofstad waren al vroeg wegen afgezet om het koninklijk paar moeiteloos te kunnen begeleiden van werkpaleis Noordeinde naar de Ridderzaal.

Om overal op tijd te zijn, koos Agnes Mulder het perfecte vervoeremiddel. Zij sprong na het nuttigen van het ontbijt en de fotosessie op het bordes van het Escher Museum op een oude weduwefiets die in Groningen niet zou misstaan.

Prinsjesdag: CdK René Paas over troonrede: 'Aan papieren aanpak van gasellende hebben we niks'
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.