Publieksacademie voor de rechtspraak: DNA - handig, maar geen tovermiddel

Is DNA de sleutel tot de oplossing van elke misdaad? Daarover gaat het op de vijfde Publieksacademie voor de Rechtspraak.

Van iedereen een DNA-profiel in de databank en een misdrijf is met één druk op de knop opgelost. Is dat zo? Nee. Zo werkte het dus niet. Het ligt veel genuanceerder, zegt Ingrid Jullens, forensisch onderzoeker bij de Politie Noord-Nederland. Dat zegt ook Jeroen van Bruggen, strafrechter bij de rechtbank Noord-Nederland. ,,Rechters zeggen altijd, het hangt er maar van af.’’

Ingrid Jullens en Jeroen van Bruggen zijn de twee sprekers tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak, woensdag 20 april (19.00 uur) in het Academiegebouw in Groningen. Het is de vijfde aflevering van de lezingenserie over aansprekende onderwerpen uit de rechtspraak. Het is een initiatief van Dagblad van het Noorden in nauwe samenwerking met de Rechtbank Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie en de Rijksuniversiteit Groningen.

,,Aan de hand van een paar sprekende voorbeelden wil ik aantonen dat DNA geen tovermiddel is"

Ingrid Jullens is als forensisch specialist betrokken bij onderzoeken op de plaatsen delict. Het kan gaan om inbraken, maar ook om moord en doodslag. ,,Ik wil iets vertellen over DNA-onderzoek. Waarin kun je DNA aantreffen en als je zo’n spoor hebt gevonden, wat kun je er dan mee? Je kunt op basis van één gevonden DNA-spoor bij een woninginbraak de inbreker nog niet veroordelen. Het is niet zo moeilijk een spoor van iemand anders achter laten.’’ Jullens vertelt ook iets over de nieuwste ontwikkelingen.

Jeroen van Bruggen moet regelmatig oordelen over zaken waarin DNA een rol speelt. ,,Aan de hand van een paar sprekende voorbeelden wil ik aantonen dat DNA geen tovermiddel is. Er zijn succesverhalen zoals die van Marianne Vaatstra. DNA kan ook heel handig zijn, maar als rechter moet je je steeds afvragen: is het ook genoeg?’’

Wie de lezing op woensdag 20 april wil bijwonen kan zich aanmelden via deze link. Er zijn 300 kaarten te vergeven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.